Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου GRANDIS Interreg Europe
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1o Διαδραστικό Εργαστήριο, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου GRANDIS Interreg Europe. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, το απόγευμα, στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου, με στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Το Εργαστήριο προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς συμμετείχαν τόσο γυναίκες επιχειρηματίες όσο και ειδικοί στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής καινοτομίας από τον ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά και τον χώρο της αυτοδιοίκησης. Οι συμμετέχουσες γυναίκες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ομάδες συζήτησης, όπου εξέφρασαν απόψεις και κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο επιχειρείν, ιδιαίτερα σε περιόδους ψηφιακής και περιβαλλοντικής αλλαγής.
Το Εργαστήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Γιώργο Αλεξάκη, Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, και ακολούθησε χαιρετισμός του Παναγιώτη Ιγνατιάδη εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Μιχαήλ Βάμβουκα. Την εισαγωγή στο έργο GRANDIS έκανε η Μαρία Αποστολάκη, Συντονίστρια του Έργου, ( Μηχανικός Περιβάλλοντος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης. Στη συνέχεια, η Τζίνα Αποστολάκη Διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Αυτοτελές Τμήμα Ευρωπαϊκών Διεθνών Θεμάτων & Ανάπτυξης Συνεργασιών της Περιφέρεια Κρήτης, παρουσίασε τη δομή και το σκοπό του συμμετοχικού Εργαστηρίου, ως καινοτόμο τρόπο εκμαίευσης αποτελεσμάτων. Οι ομάδες συζήτησαν για τις γενικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, με έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.
Η οργανωτική ομάδα του εργαστηρίου, στην οποία συμμετείχε και η Εβελίνα Μπάκιντα, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, ήταν διαθέσιμη για διευκρινίσεις, όμως οι ιδέες ήταν αποκλειστικά προϊόν των γκρουπ συζήτησης. Οι ομάδες αυτές, με τη βοήθεια των ειδικών (experts) Αικατερίνη Βλασάκη, Προϊσταμένη στο Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρεια Κρήτης, Χρήστου Μπίλιου, από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Οικονομίας & Εξωστρέφειας, τμήμα Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας της Περιφέρεια Κρήτης, Μαρία Πετραντωνάκη – Καλογερή, Διευθύντρια της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης Α.Ε. και Αριστείδη Φραγκάκη, Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακή Κρήτης, διαμόρφωσαν προτάσεις που παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια των συμμετεχόντων.
Στη συνέχεια, οι ιδέες που καταγράφηκαν σχολιάστηκαν από ένα πάνελ ειδικών, που περιλάμβανε την Μαρία Κασσωτάκη, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, την Μαρία Παπαδακάκη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και την Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλο στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων A.E. Τη συζήτηση συντόνισε η Σώτια Πεντεδήμου, δημοσιογράφος.
Η εκδήλωση έκλεισε με θερμό χειροκρότημα και θετικά σχόλια από όλους τους παρευρισκόμενους για την από-τα-κάτω διεργασία. Όπως επεσήμανε η Βάσω Μαδούλκα, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Ευρωπαϊκών Διεθνών Θεμάτων & Ανάπτυξης Συνεργασιών της Περιφέρειας Κρήτης, «τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα ανατροφοδοτήσουν με προτάσεις βελτίωσης την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) Κρήτη 2021-27 στο θέμα της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, σε μια bottom-up προσέγγιση».