Μέσα στο καλοκαίρι, τυχαία βρήκαμε αναρτημένη στο site της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ) μελέτη για νέα θαλάσσια περιοχή εξορύξεων, στο Φρέαρ των Οινουσσών που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου!
Η μελέτη αυτή, με βάση την υποχρεωτική νομοθεσία της ΕΕ, θα έπρεπε να ανακοινωθεί επίσημα και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Καμία σχετική πληροφόρηση δεν υπήρχε πουθενά. Δεδομένης της έλλειψης ενημέρωσης, αλλά και της τεράστιας οικολογικής σημασίας της συγκεκριμένης περιοχής που βρίσκεται στην Ελληνική Τάφρο και η οποία αποτελεί καταφύγιο- για φάλαινες και άλλα προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά, αμέσως υποβάλαμε αίτημα πληροφοριών, τόσο στο αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΝ) όσο και στην ΕΔΕΥΕΠ, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητο.
Screenshot από την ανάρτηση της μελέτης για τη νέα θαλάσσια περιοχή εξόρυξης υδρογονανθράκων (3 Σεπτεμβρίου 2024)
Όπως φάνηκε, καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήταν διατεθειμένη να απαντήσει για τη μελέτη. Έτσι, δυο μέρες μετά την υποβολή του αιτήματός μας, η μελέτη εξαφανίστηκε από το site της ΕΔΕΥΕΠ, με το link να οδηγεί πλέον σε μια κενή σελίδα!
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί για τις σοβαρότατες περιβαλλοντικές συνέπειες της απολιθωμένης ενεργειακής της πολιτικής, ούτε η πρώτη φορά που αδιαφορεί για την ενημέρωση του κοινού, ακολουθώντας αδιαφανείς διαδικασίες. Σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση περιβαλλοντικού δικαίου ClientEarth και τη Greenpeace, έχουμε από τον Δεκέμβριο 2023 ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιληφθεί των ζητημάτων εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών συστηματικά αγνοούν, προσφέροντας τις πολύτιμες θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου στις πετρελαϊκές. Την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις οργανώσεις υπέβαλαν πρόσθετα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας περαιτέρω την καταγγελία τους για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Σε μια εποχή έντονης κλιματικής κρίσης, και ενώ ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει από το 2021 προειδοποιήσει ότι, τόσο με όρους αγοράς, όσο βέβαια και λόγω υψηλών εκπομπών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση επιμένει να υποθηκεύει το μέλλον των θαλασσών μας προσφέροντας στην πετρελαϊκή βιομηχανία σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα. Και επιχειρεί να το κάνει στα κρυφά.
Περισσότερες πληροφορίες:
- Αίτημα πληροφοριών προς ΥΠΕΝ (4 Σεπτεμβρίου 2024)
- Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Η Ελληνική Τάφρος έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά, καθώς παρέχει βασικό βιότοπο για τους φυσητήρες Physeter macrocephalus και τους ζιφιούς Ziphius cavirostris (σπάνια είδη κητωδών).
- Έκκληση 100 επιστημόνων για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου από τις εξορύξεις