Η UEFA ανακοίνωσε χθες (24/9) ότι θα αυξήσει τα κονδύλια που διατίθενται σε συλλόγους που δεν συμμετέχουν σε ηπειρωτικές διοργανώσεις ανδρών, περιορίζοντας επίσης το ποσό που θα πηγαίνει στις πέντε κορυφαίες ομοσπονδίες.

«Πέρυσι, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε μια σημαντική αύξηση στην κατανομή της αλληλεγγύης για συλλόγους που δεν συμμετέχουν στις διοργανώσεις ανδρών συλλόγων της UEFA για τον κύκλο 2024-27, η οποία θα δει το μερίδιο που διατίθεται στους μη συμμετέχοντες συλλόγους να αυξηθεί από 4% σε 7%  επί του προβλεπόμενου ορίου εσόδων των 4,4 δισ ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 308 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση σχεδόν 80% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο», ανέφερε η UEFA σε ανακοίνωσή της η UEFA που η εκτελεστική επιτροπή της συνεδρίασε χθες (24/9) στην Πράγα.

«Ένα ανώτατο όριο στη διανομή στις πέντε κορυφαίες ομοσπονδίες (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία) επιβεβαιώθηκε, καθώς θα λάβουν 10 εκατομμύρια ευρώ η καθεμία», πρόσθεσε η UEFA.

«Τα κεφάλαια που διατίθενται στις υπόλοιπες 50 ομοσπονδίες θα αυξηθούν από τα σημερινά 135 εκατ. ευρώ σε συνολικά 258 εκατ. ευρώ. Το 70% αυτών των ποσών θα διανεμηθεί με βάση τη θέση τους στην κατάταξη  της UEFA, ενώ το 30% θα είναι ανάλογο με το ποσά που εισπράττει ο σύλλογος με τις μεγαλύτερες απολαβές κάθε ομοσπονδίας, στοχεύοντας ρητά την ανταγωνιστική ισορροπία στα εγχώρια πρωταθλήματα».

 Η απόφαση χαιρετίστηκε από την ευρωπαϊκή ένωση συλλόγων (ECA):
«Η ECA έχει εργαστεί για πολλούς μήνες με την UEFA, σε συνεννόηση με τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, για να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της αλληλεγγύης για τους συλλόγους που δεν συμμετέχουν μαζί με ένα πιο δίκαιο σύστημα διανομής για τους συμμετέχοντες συλλόγους  για τον νέο κύκλο 2024-27, προς όφελος των συλλόγων όλων των μεγεθών σε όλη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου», δήλωσε  ο πρόεδρος της ECA και της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί.

Μια νέα στρατηγική για το γυναικείο ποδόσφαιρο «για την περίοδο 2024-30» εγκρίθηκε επίσης από την εκτελεστική επιτροπή, ανακοίνωσε η UEFA, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν «τις επόμενες εβδομάδες».