Στη θεματική ενότητα για τους θεσμούς, το ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά προς την ‘Αννα Διαμαντοπούλου αν αισθάνεται ότι απέδωσε το πολιτικό βάρος που έπρεπε στο θέμα των υποκλοπών αλλά και στην υπόθεση των Τεμπών ή υπήρξε επιεικής απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης , ανέβασε στα ύψη τους τόνους μεταξύ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια του Debate.

Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι η αντίδραση της ήταν άμεση με ανάρτησή της όταν ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα γεγονότα και μίλησε για μείζον εθνικό σκάνδαλο και μείζον εθνικό ζήτημα και είναι έξω από κάθε λογική με απόφαση εισαγγελέα να παρακολουθείται ο υποψήφιος εκείνη την εποχή πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος.

«Το δεύτερο που είπα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις κανονικές ευθύνες. Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει να λέει ποιος, πως και γιατί.

Στην πορεία έχουμε μια χειραγώγηση των θεσμών που εμπόδιζαν και να υπάρξει φως στην υπόθεση και το ίδιο συνέβη και στα Τέμπη. Επομένως και σωστή και καταγγελτική εκεί που έπρεπε και θεσμική» συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Η απάντηση της κ. Διαμαντοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη που της ανέφερε ότι «στις 9 Νοεμβρίου 2022 σε μία συνέντευξη της είχε πει ότι κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για την υπόθεση των υποκλοπών».

«Εξακολουθείτε να το πιστεύετε; νομίζω ότι μετά από αυτά που είπατε μάλλον όχι», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η κ. Διαμαντοπούλου αντέτεινε ότι αυτό που είπε είναι ότι «η τελική ανακάλυψη της σκευωρίας πρέπει και έπρεπε να γίνει από τη δικαιοσύνη και ότι είναι απαράδεκτο να παρακολουθείται με οποιοδήποτε τρόπο και λόγο αρχηγός κόμματος της Αντιπολίτευσης».

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας παρατήρησε ότι δεν κατάλαβε αν η κ. Διαμαντοπούλου ήταν σαφής και συμφωνεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα των Τεμπών, όταν σε δήλωσή της στις 21 Μαΐου 2023 είχε πει ότι «έφερε στην επιφάνεια πολλές από τις παθογένειες του αποτυχημένου κράτους».

«Μήπως αυτή η διατύπωση είναι σωσίβιο για τον κ. Μητσοτάκη και δεν είναι αρκετό για το έγκλημα των Τεμπών;» σημείωσε ο κ. Δούκας.

Την σκυτάλη πήρε ο Μιχάλης Κατρίνης που ανέφερε ότι δεν έχει βρει δημόσια τοποθέτηση της για τις υποθέσεις αυτές παρά μόνο μετά την υποψηφιότητα της ρωτώντας αν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει την αυτοκριτική της απευθυνόμενη στους πολίτες που έστειλαν μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη τις ευρωεκλογές;

Η κ. Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι όλες οι απόψεις της είναι ξεκάθαρες ενώ ο κ. Κατρίνης αντέτεινε ότι δεν έχει ακούσει καμία τοποθέτηση της να είναι απέναντι στη λογική του επιτελικού κράτους του Μαξίμου το οποίο γέννησε τις υποκλοπές και να είναι στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Διαμαντοπούλου τον κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει συνειδητά όλες τις θέσεις της σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με συνεχείς επιθέσεις εναντίον της.

Κόντρα όμως υπήρξε και μεταξύ της ‘Αννας Διαμαντοπούλου με τον Χάρη Δούκα όταν του καταλόγισε «απόψεις οι οποίες δεν είναι απόψεις ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά την πολιτική του σε σειρά ζητημάτων, στο δήμο Αθηναίων».

«Είναι απόψεις εκτός εποχής, δεν είναι ΠΑΣΟΚ» σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου αφήνοντας αιχμές «για απόψεις που έχουν να κάνουν με μελλοντική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και την Ανταρσία προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Δούκα που αντέτεινε ότι οι θέσεις του είναι πάντα ίδιες και είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ όταν η ίδια δεν ήταν ΠΑΣΟΚ».

Κόντρες και αιχμές σε υψηλούς τόνους στο φινάλε του debate

Yψηλές ήταν οι αντιπαραθέσεις και αιχμηροί οι διάλογοι των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος στη τελευταία ενότητα του debate, για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε πυρά από τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Χάρη Δούκα οι οποίοι κατηγόρησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ότι δεν λειτούργησε με επιλογή του τα όργανα του κόμματος . Απάντησε ότι σήμερα το ακούει η κοινωνία και πως συνεχίζοντας την ίδια πορεία με διόρθωση λαθών και επικοινωνιακή δυναμική μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ.

Σε αιχμηρή συζήτηση με τον Χάρη Δούκα , ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί να τα καταφέρει και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας στον κ. Ανδρουλάκη βαριές ευθύνες για την λειτουργία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης του είπε πως είναι ευνοημένος γιατί εκείνος τον πρότεινε και τον στήριξε για δήμαρχο Αθηναίων. Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης είπε στον κ. Δούκα ότι « δεν είναι Μιτεράν, Βίλυ Μπραντ και Ερντογάν , όπως είχε αναφέρει. « Είναι απρέπεια αυτό που έκανες . Κατέβηκα στη ΚΕΔΕ γιατί δεν συγκρότησες ποτέ Τομέα Αυτοδιοίκησης» αντέντεινε σαφώς ενοχλημένος ο Χάρης Δούκας.

Αιχμηρός ήταν και ο διάλογος ανάμεσα στην ‘Αννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος την επέκρινε ότι απουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια από τις μάχες που έδινε το ΠΑΣΟΚ. « ‘Αλλοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στη ΝΔ . Εγώ δεν πήγαν πουθενά. Έμεινα στη παράταξη. Είπα όχι στη κομματική γιατί υπάρχει κι άλλη ζωή έξω απ αυτήν».

Η κ Διαμαντοπούλου υπογράμμισε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα, άφησε αιχμές για τις εσωκομματικές κόντρες των υπολοίπων υποψηφίων , επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει για το μέλλον. « Θα είναι πρώτο κόμμα και τότε θα ερωτηθούν οι άλλοι τι θα κάνουν».