Το Κρεμλίνο, ερωτηθέν χθες για το «Σχέδιο Νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε ότι, αν υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο, τότε το Κρεμλίνο θα το μελετήσει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης σήμερα ότι δεν έχει πληροφορίες για δοκιμή ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-28 Sarmat, αφού ειδικοί στους εξοπλισμούς είπαν, με βάση δορυφορικές φωτογραφίες, ότι φαίνεται πως απέτυχε δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου αυτό το μήνα.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως αυτό είναι ένα ζήτημα για το υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα του Ρόιτερς για σχόλιο.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης χθες ότι χρειάζεται στην Ευρώπη μια «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας».

Ο Πεσκόφ απάντησε με τη δήλωση αυτή σε ερώτηση για σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι θα είναι απαραίτητο, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, να επανεξετασθούν οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η μελλοντική διαμόρφωση θα πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας μέσω ενός συστήματος εγγυήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε ακόμα επίσης γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε χθες με τον Μιχαήλ Κοβαλτσούκ, τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών Κουρτσάτοφ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί πολύ για τη στρατιωτική κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

«Καθημερινά η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα. Η ένταση ανεβαίνει, το απρόβλεπτο επίσης. Αυτό μας προκαλεί ακραία ανησυχία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο υποστήριξε επίσης ότι η απόφαση της γενικής συνέλευσης της FIDE, της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, να διατηρήσει μια απαγόρευση των ρώσων και των λευκορώσων σκακιστών είναι αποτέλεσμα πιέσεων από τη Δύση και την Ουκρανία.

Η γενική συνέλευση της FIDE διατήρησε την Κυριακή, την απαγόρευση που επέβαλε αφού η Ρωσία έστειλε το Φεβρουάριο του 2022 το στρατό της στην Ουκρανία. Η Λευκορωσία επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Όταν ερωτήθηκε για την παράταση της απαγόρευσης, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Η Δύση και η Ουκρανία ασκούν ανοιχτά και χωρίς προσχήματα πίεση σε χώρες μέσα στη FIDE. Αυτό δεν είναι μυστικό, όλοι το γνωρίζουν. Δυστυχώς η FIDE δεν είναι επίσης απαλλαγμένη από την πολιτικοποίηση του αθλήματος και ιδιαίτερα του κόσμου του σκακιού».