Ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα από την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης και των εκπροσώπων φορέων του Τουρισμού του νησιού μας, στη διεθνή τουριστική επαγγελματική έκθεση International French Market IFTM TOP RESA 2024, που διεξήχθη στο Παρίσι της Γαλλίας. Συμμετείχαν 1537 εκθέτες από 170 προορισμούς που παρουσίασαν το τουριστικό τους προϊόν, ενώ συμμετείχαν συνολικά πάνω από 30.000 επαγγελματίες του τουρισμού.

Η Γαλλική αγορά παραμένει σταθερά μια από τις σημαντικότερες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα και την Κρήτη. Αριθμητικά, οι αφίξεις των Γάλλων στην Κρήτη βρίσκονται στην τρίτη θέση μετά από αυτές των Γερμανών και των Βρετανών τα τελευταία χρόνια.

Στο περίπτερο του ΕΟΤ το «παρών» έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ  Ανδρέας Φιορεντίνος, ο προκάτοχός του Δημήτριος Φραγκάκης, καθώς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης. Συνεκθέτες ήταν οι περιφέρειες Αττικής -παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Χαρδαλιάς Νικόλαος-, Κεντρικής Μακεδονίας- εκπροσωπήθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Βίκυ Παπαβασιλείου-, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ιονίων Νήσων, Βόρειου Αιγαίου, επίσης ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, οι αεροπορικές εταιρείες Aegean και Sky Express, καθώς και πρακτορεία της Κρήτης (Cretoise, LeGrand). Ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία και διευθυντές ξενοδοχείων από την Κρήτη είχαν σημαντικές και πολλές συναντήσεις με γραφεία και πράκτορες από τη Γαλλία.

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Λιονή Μαρία, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού  της Περιφέρειας Κρήτης Κώτσογλου Κυριάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη  Περιβάλλοντος  Ξυλούρη Νικόλαο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο και Διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης  Παπαβασιλείου Νεκτάριο, κι επίσης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού Δ. Μυλοποτάμου  Μαραβελάκη Γιώργο. Η Ελένη Λυρώνη, με καταγωγή από τον Μυλοπόταμο, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Παρίσι, τίμησε την Κρήτη με την παρουσία της. Ο Γιώργος-Νίκος Πανταζής και η  Όλγα Μηλιώνη, στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης, συμπλήρωναν την αποστολή.

Η κα Λιονή δήλωσε σχετικά, «Επιστρέφουμε από το Παρίσι με διάχυτη αισιοδοξία για τη νέα τουριστική χρονιά. Η γαλλική αγορά παραμένει μία από τις πλέον σημαντικές για την Κρήτη, η οποία αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης λόγω της παράδοσης, της γαστρονομίας και της «άγριας» ομορφιάς της».

Αντίστοιχα, ο κος Κώτσογλου ανέφερε: «Το Παρίσι ξεκινάει ουσιαστικά τη νέα τουριστική σαιζόν και η Top Resa μας έδωσε τα πιο αισιόδοξα μηνύματα. Οι Γάλλοι είναι πάντα φιλοκρητικοί και η Γαλλική αγορά είναι και θα παραμείνει από τις κορυφαίες της Κρήτης, Παντού!»

Κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με δημοσιογράφους, τουριστικά γραφεία κι εκπροσώπους εταιρειών σχετικών με τον τουρισμό. Το ενδιαφέρον για την Κρήτη παραμένει αμείωτο! Την τελευταία ημέρα επισκέφτηκαν την έκθεση σπουδαστές τουριστικών σχολών, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν και για διακοπές αλλά και για πρακτική άσκηση στο νησί μας.