Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) σε συνεργασία με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος φιλοξένησε την διεθνή ημερίδα «THE ROLE OF PORTS IN MEDITERRANEAN ISLANDS ECONOMIC GROWTH», που διοργανώθηκε από τη MED-PORT ASSOCIATION για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η ημερίδα επικεντρώθηκε στη σημασία των λιμανιών για την οικονομική ανάπτυξη των μεσογειακών νησιών και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον διακεκριμένων ομιλητών και ειδικών του κλάδου.

Έναρξη Εργασιών από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, κήρυξε την έναρξη της ημερίδας, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία των λιμανιών για την τοπική και εθνική οικονομία. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη πώληση του 67% των μετοχών του λιμένα Ηρακλείου στην εταιρεία Grimaldi, η οποία αναμένεται να οδηγήσει το λιμάνι σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου. Ο κ. Γκίκας τόνισε τις κυβερνητικές δράσεις για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών και τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχιζόμενες επενδύσεις.

Δηλώσεις Μηνά Παπαδάκη, Διευθύνοντος Συμβούλου ΟΛΗ Α.Ε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ, κ. Μηνάς Παπαδάκης, καλωσόρισε τον Υφυπουργό και τους επίσημους προσκεκλημένους, ευχαριστώντας την κ. Θεοδώρα Ρήγα, Πρόεδρο της Med Cruise, και τα στελέχη του MED-PORTS. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη μακρά ναυτική παράδοση της Κρήτης, από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού μέχρι σήμερα, και τόνισε ότι η φιλοξενία της ημερίδας από τον ΟΛΗ υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο του λιμανιού Ηρακλείου στη Μεσόγειο.

Θεματικές Ενότητες και Ομιλίες

Η ημερίδα περιλάμβανε δύο κύριες θεματικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές των νησιωτικών λιμανιών:

  1. Βιωσιμότητα και Οικονομική Ανάπτυξη: Παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα των λιμανιών, την πράσινη μετάβαση και τις «έξυπνες» τεχνολογίες για μικρού και μεσαίου μεγέθους λιμάνια. Ειδικοί τόνισαν τη σημασία των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των λιμανιών, υποστηρίζοντας την τοπική κοινωνία και οικονομία.
  2. Περιφερειακή Συνδεσιμότητα και Ανάπτυξη Κρουαζιέρας: Αναλύθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της κρουαζιέρας, των εγκαταστάσεων αναψυχής και η βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική Ελλάδα και άλλους διεθνείς προορισμούς. Οι παρουσιάσεις υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία των λιμανιών ως κόμβων τουρισμού και εμπορίου.

Συμμετέχοντες Ομιλητές και Συζήτηση

Στο πάνελ συμμετείχαν κορυφαίοι ειδικοί από την Ευρώπη, με συντονίστρια την κ. Θεοδώρα Ρήγα. Μεταξύ των ομιλητών ήταν:

  • Pino Musolino, Πρόεδρος του MEDPorts Association και Πρόεδρος Λιμένων της Ρώμης.
  • Jordi Torrent, Γενικός Γραμματέας Σύνδεσμος MEDPorts.
  • Luca Lupi, Γενικός Γραμματέας Λιμενική Αρχή Δυτικής Σικελίας.
  • Valeria Mangiarotti, Διευθύντρια Μάρκετινγκ Λιμάνια Σαρδηνίας.
  • Στέλλα Μανιουδάκη, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Λιμάνια Νομού Χανίων.
  • Danique DeJonge, Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων – ESPO.
  • Maria Frangou, Senior Expert ReSEL TUC.
  • Antonis Michail, Τεχνικός Διευθυντής ΙΑΠ & WPSP.
  • Σπυρίδων Ζερβόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Λιμεναρχείο Κέρκυρας Α.Ε.
  • Minas Seimenis, Ειδικός Σύμβουλος ΟΛΗ ΑΕ.
  • Akram Soliman Elselmy, Πρύτανης Κολλεγίου Μηχανικής & Τεχνολογίας AASTMT.
  • Marco Muci, International Development & Country Manager Escola Europea.

Οι ομιλητές ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιωτικά λιμάνια και ανέπτυξαν στρατηγικές για τη βελτίωση της περιφερειακής συνδεσιμότητας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των λιμένων απέναντι στις αλλαγές της αγοράς και των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Δήλωση Μηνά Παπαδάκη:

«Αποτελεί τιμή και προνόμιο για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου να φιλοξενήσει αυτή τη σημαντική συνάντηση, η οποία προάγει τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων ανάμεσα σε κορυφαίους ειδικούς λιμένων της Μεσογείου. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη θέση του Ηρακλείου ως κόμβου εμπορικότητας και τουρισμού, ενώ προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες μας.»

Κλείσιμο Εργασιών και Συμπεράσματα

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, τονίζοντας τα κρίσιμα θέματα της βιωσιμότητας, της συνδεσιμότητας και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των νησιωτικών λιμένων. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η συνεχής επένδυση σε λιμενικές υποδομές και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας αποτελούν κλειδί για την ευημερία των μεσογειακών νησιών.