Παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις του Μπενάκειου και της ΕΘΕΑΣ στη ΔΕΘ
Την ανάγκη να επενδύσει η Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερο στην έρευνα και στη γνώση στον τομέα της γεωργικής παραγωγής και της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια με ανάδειξη της μοναδικότητας των ελληνικών προϊόντων, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε χαιρετισμό του σε διαδοχικές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και η ΕΘΕΑΣ, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Στην εκδήλωση του ΜΦΙ για τις ασθένειες στα φυτά και τα ζιζάνια στο ρύζι, ο κ. Τσιάρας έκανε αναφορά στο σημαντικό ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου με στόχο την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την καταγραφή, αποτύπωση, μηχανική αναγνώριση και διαχείριση των ζιζανίων. Όπως είπε, με την αξιοποίηση του έργου του ΜΦΙ θα αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των ζιζανίων και ορθολογικής χρήσης των ζιζανιοκτόνων στην καλλιέργεια ρυζιού, υπηρετώντας τις πολιτικές της Πράσινης Μετάβασης, της έξυπνης γεωργίας και της μακροπρόθεσμης αγροτικής βιωσιμότητας στην χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά στις βακτηριολογικές ασθένειες που απειλούν τη γεωργική παραγωγή επισήμανε ότι είτε αυτές οφείλονται σε παθογόνα αίτια είτε είναι ενδημικές, απαιτούν νέα μέσα διαχείρισης αφού συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικές απώλειες στη γεωργική παραγωγή. Σε ορισμένες δε από αυτές όπως η Xylella, αν και δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στην Ελλάδα, απαιτείται προληπτική δράση.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας η δράση του Μπενάκειου αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό και ένα εργαλείο πολιτικής που μπορεί να συμβάλλει στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αναδιάρθρωση και ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ώστε να ξέρουμε και να μπορούμε να σχεδιάσουμε τι παράγεται και πού παράγεται. Τι ευδοκιμεί και ποιες καλλιέργειες αποτυγχάνουν και πού.
Κλείνοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε πόσο σημαντική είναι η επένδυση στην έρευνα και στην επιστημονική γνώση. Είναι όμως εξίσου σημαντικό αυτή η επιστημονική γνώση που παράγεται σε ερευνητικό επίπεδο από τα πανεπιστήμια και τα ινστιτούτα μας, να διαχέεται προς τα κάτω.
Να φτάνει στους ανθρώπους της καλλιέργειας και της παραγωγής, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.
Να αναδείξουμε τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των εξαγωγών των συνεταιριστικών αγροτικών προϊόντων, εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΘΕΑΣ με την Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, στο περίπτερο του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι πρέπει να αναδείξουμε τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων καθώς είναι ταυτισμένα με την ποιότητα και με την υψηλή διατροφική αξία. Εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ και την προσπάθεια που γίνεται να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας ως μια οικονομική δραστηριότητα που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ολόκληρη την Ευρώπη και ανακοίνωσε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για ενίσχυση της εξωστρέφειας στον πρωτογενή τομέα.
Σε δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας, μεταξύ άλλων είπε:
«Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η ΕΘΕΑΣ να ενισχύσει την εξωστρέφεια, μέσω δικού της ουσιαστικά φορέα για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, είναι μια απολύτως αναγκαία πρωτοβουλία, ώστε η προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, να μετουσιωθεί σε πραγματικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, εάν θέλουμε να επενδύσουμε πραγματικά στον πρωτογενή τομέα και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και να δημιουργήσουμε την προστιθέμενη αξία για τα ελληνικά προϊόντα.
Είναι μια μεγάλη συζήτηση, η οποία διαρκεί πάρα πολλά χρόνια. Η ΕΘΕΑΣ, ως θεσμικός συνομιλητής της πολιτείας και η ίδια η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να αναδείξουμε τα προϊόντα τα οποία φέρνουν προστιθέμενη αξία, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια πραγματική και ουσιαστική προοπτική για τον πρωτογενή τομέα, κυρίως μέσω της υποστήριξης των ανθρώπων που παράγουν.
Η συζήτηση για το μοναδικό κλίμα της χώρας μας, τις μοναδικές συνθήκες, τη μοναδική γη που μπορεί να παράγει προϊόντα με προστιθέμενη αξία είναι μια μακρά συζήτηση, που διαρκεί χρόνια. Είναι η στιγμή όλη αυτή τη συζήτηση να την μετουσιώσουμε σε εφαρμοσμένη πολιτική που παράγει αποτελέσματα».
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε ότι όλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που θα αναλαμβάνει η ΕΘΕΑΣ.
Επισήμανε ότι η πρωτοβουλία ίδρυσης της εξαγωγικής εταιρίας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ», μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χώρα μας και να οδηγήσει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε νέες αγορές. Και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι με αυτήν την πρωτοβουλία θα δοθεί μία οργανωμένη διέξοδος στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και θα δημιουργηθεί μία νέα βάση στοχευμένων συνεργειών και δράσεων μεταξύ ΥΠΑΑΤ και οργανωμένων αγροτών. «Ήταν κάτι που έλειπε από τη χώρα μας», είπε.
Όπως ανέφερε σήμερα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στη χώρα μας είναι 1.107 και έχουν 134.697 μέλη, ενώ οι οργανώσεις και οι ομάδες παραγωγών είναι 964, με 48.686 μέλη.
«Στόχος μας είναι οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ένα συνεταιριστικό οικοσύστημα σταθερό και δυνατό», επισήμανε ο κ. Στρατάκος και σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εργάζεται συστηματικά για να ενισχύσει το πλαίσιο και να εξασφαλίσει τις συνθήκες και τις ευκαιρίες, ώστε τα προϊόντα της ελληνικής γης να κατακτήσουν τον κόσμο με πρόταγμα την ποιότητα, τη γεύση και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της υγείας των καταναλωτών.
Επισήμανε δε ότι «τα αποτελέσματα της απρόσκοπτης και μεθοδικής αυτής προσπάθειας τόσο του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών, όσο όμως και των Ελλήνων αγροτών, μεταποιητών και κυρίως των ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, είναι εμφανή από την υψηλότατη συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας, που σε αξία φτάνει σχεδόν τα 11 δις. ευρώ».
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Διαμαντής Γκολιδάκης ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς και Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος ήταν εκ των βασικών ομιλητών, ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, καθώς και εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα.