«Είμαστε μπροστά στο μεγάλο εγχείρημα να φροντίσουμε ώστε η Ευνομία από θεά της μυθολογίας να “μετακομίσει” στον χώρο της πραγματικότητας. Να κάνουμε την ευνομία εφαρμοστική πρακτική για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας του κράτους».
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας της έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης «Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση: Η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έμπνευση», που διοργανώνεται σήμερα, από την Προεδρία της Κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, δεδομένου ότι «το Κοινοβούλιο είναι το πεδίο όπου δοκιμάζονται όλες οι θεσμικές πρωτοβουλίες», προχώρησε σε έναν πρώτο απολογισμό του τι συντελέστηκε κατά τις εργασίες της Βουλής, μετά την εφαρμογή του νόμου 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος και των προβλέψεών του για την καλυτέρευση της νομοθετήσεως.
Όπως υπογράμμισε, «ενώ την περίοδο 2019-2023, την περίοδο της προηγούμενης Βουλής, είχαμε 50% αύξηση του νομοθετικού έργου, είχαμε ταυτόχρονα 50% λιγότερες τροπολογίες, που δικαίως θεωρούνται μια παραφωνία στην καλή νομοθέτηση».
Πρόσθεσε επίσης ότι «είχαμε ριζική μείωση των εκπρόθεσμων τροπολογιών», τονίζοντας ότι «στη νέα Βουλή, αυτή που εξελίσσεται τώρα, μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει εκπρόθεσμη τροπολογία».
Αναφερόμενος στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής «οι οποίες προετοιμάζουν τα νομοθετήματα για την Ολομέλεια, αύξησαν την περίοδο από το 2019 έως τώρα τον αριθμό των συνεδριάσεων τους κατά 31%, άρα αύξησαν τον αριθμό της ποσοτικής και ποιοτικής ενασχόλησής τους με τη νομοθεσία, διορθωτικά πριν την Ολομέλεια».
Η εκδήλωση, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την καταληκτική ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Βελτίωση του συντονισμού και της ποιότητας του κανονιστικού κύκλου και εισαγωγή αποτελεσματικών πρακτικών νομοθέτησης και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού». Το Έργο λαμβάνει τεχνική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) και υλοποιείται από την Expertise France.
Στόχος της εκδήλωσης στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι να παρουσιαστούν τα κύρια αποτελέσματα του έργου και οι τρέχουσες τάσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προς τον σκοπό βελτίωσης της νομοθεσίας.
Πηγή: Βουλή των Ελλήνων