Τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνιση τους διαφόρων ειδών γυαλιά που επιχειρούν να συνδέσουν τον κάτοχο τους με τον σύγχρονο ηλεκτρονικό κόσμο εμφανίζοντας μπροστά στα μάτια τους διαφόρων ειδών εικόνες και πληροφορίες συνδεόμενα με το κινητό τηλέφωνο και το Διαδίκτυο. Στόχος είναι έρχεται κάποιος σε επαφή με τις πληροφορίες που χρειάζεται (π.χ εισερχόμενα μηνύματα, χάρτες κ.α.) χωρίς να χρειάζεται να έχει στα χέρια του κάποια συσκευή ή άλλο αντικείμενο επιτρέποντας του να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ενώ περπατάει ή ακόμη και όταν οδηγεί χωρίς μάλιστα να χάνει την επαφή του με το περιβάλλον.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια δημιουργία γυαλιών που θα ενσωματώνουν τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (ΑR) και η εταιρεία Snap που εδρεύει στην Καλιφόρνια παρουσίασε τη δική της εκδοχή για γυαλιά AR.

H Snap έχει δημιουργήσει εδώ καιρό ένα ζευγάρι γυαλιών εικονικής πραγματικότητας  τα οποία ονομάζονται Spectacles και η εταιρεία έχει παρουσιάσει τέσσερα μοντέλα αναβαθμίζοντας την τεχνολογία των γυαλιών σε κάθε νέο μοντέλο με τα τελευταία μοντέλα να διαθέτουν τεχνολογία AR. H Snap παρουσίασε τώρα  τα πέμπτης γενιάς μοντέλα Spectacles με AR.

Τι… βλέπεις;

Τα γυαλιά διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα και ηχεία ενώ ο επεξεργαστής του Qualcomm Snapdragon επιτρέπει την ομαλή λειτουργία τους χωρίς να υπερθερμαίνονται. Τα γυαλιά λειτουργούν με ηχητικές εντολές αλλά και χειρονομίες του κατόχου τους. Εκτός από πληροφορίες οι κάτοχοι των γυαλιών μπορούν να απολαύσουν οπτικοακουστικό υλικό (π.χ ταινία) σε μια προοπτική μεγάλης οθόνης ενώ επίσης μπορούν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Σε πρώτη φάση τα γυαλιά αυτά είναι διαθέσιμα μόνο σε εγκεκριμένους προγραμματιστές που είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν για μια ετήσια συνδρομή 99 $/μήνα για να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν και προφανώς να αναπτύξουν νέες εφαρμογές για αυτά ή να προτείνουν βελτιώσεις στο σχεδιασμό και την τεχνολογία τους.

πηγή φωτογραφίας (Snap)

naftemporiki.gr