Μια συσκευή που μπορεί να μιμηθεί το ανθρώπινο άγγιγμα θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει σε ανθρώπους που ζουν χιλιάδες χλμ. μακριά να κάνουν μια χειραψία, να κρατήσουν ο ένας το χέρι του άλλου ή να συνεργαστούν σε κάποια χειρωνακτική εργασία. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της συσκευής με αυτή θα μπορούσαν δύο άνθρωποι να πραγματοποιήσουν από απόσταση ακόμη και αποσυναρμολόγηση ραδιενεργών υλικών.
Η νέα συσκευή, που ονομάζεται BAMH (καινοτόμο βιοεμπνευσμένο απτικό σύστημα) δημιουργήθηκε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), και λειτουργεί διεγείροντας τα νευρικά κύτταρα που ανταποκρίνονται στην αφή χρησιμοποιώντας δονήσεις.
Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή η τεχνολογία έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις με τη βοήθεια ρομπότ, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους γιατρούς να αξιολογήσουν τον τύπο ιστού με τον οποίο αλληλεπιδρούν για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει παρουσία καρκίνου.
Η συσκευή χρησιμοποιείται ήδη από επιστήμονες για να κατανοήσουν περισσότερο πώς οι ασθενείς που έχουν χαμηλή ευαισθησία στα άκρα των δακτύλων τους χάνουν την αίσθηση της αφής με την πάροδο του χρόνου.
Οι ερευνητές λένε επίσης ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, ως διαγνωστικό εργαλείο για άτομα που έχουν σύνδρομο μετακαρπιαίου σωλήνα, που εμφανίζεται όταν συμπιέζεται ένα νεύρο του καρπού ή διαβήτη, όπου η απώλεια της αίσθησης της αφής είναι σύμπτωμα.
Η κλινική δοκιμή
«Το δέρμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα που έχουμε στο σώμα μας και παρέχει διάφορους τύπους πληροφοριών, για παράδειγμα, την υφή και τις άκρες των αντικειμένων που αγγίζουμε. Μας λέει επίσης για το είδος του ερεθίσματος που λαμβάνουμε όπως για παράδειγμα μια δόνηση. Η συσκευή προσφέρει επίσης έναν τρόπο ενσωμάτωσης της αφής στις εικονικές κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις» λέει η Σάρα Άμπαντ, ερευνήτρια ρομποτικής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του UCL.
Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τουλάχιστον 10 άτομα που αντιμετωπίζουν απώλεια της αίσθησης για μια κλινική δοκιμή τους επόμενους μήνες για να κατανοήσουν περισσότερα για το πώς η αίσθηση της αφής υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου. Τα δεδομένα της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν ώστε να γίνει αξιολόγηση τους από τους γιατρούς των ασθενών και να ληφθούν υπόψη στη θεραπεία τους ώστε να επιβραδύνουν την απώλεια στην αίσθηση της αφής.
πηγή φωτογραφίας ((British Science Association)
Στη φωτογραφία εικονίζεται η συσκευή μίμησης της αφής