Φεστιβάλ των Τειχών του Δήμου Ηρακλείου
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 20.00΄

Για περισσότερο από τριάντα χρόνια, η μακέτα της βενετσιάνικης Κάντια εκτίθεται στο ισόγειο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στην Αίθουσα Α. Γ. Καλοκαιρινού. Στο διάστημα των ετών αυτών, έχει αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ως αφετηρία πολυάριθμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης και για ομάδες ενηλίκων. Επιπλέον, αποτέλεσε πολύτιμο βοήθημα έρευνας, λόγω της πληρότητας και της ακρίβειας της κατασκευής της. Παράλληλα είναι ένα από τα ελκυστικότερα εκθέματα του Μουσείου.

Η μακέτα έκτασης 15 περίπου τετραγωνικών μέτρων αναπαριστά υπό κλίμακα 1:500 την πόλη στα μέσα του 17ου αιώνα, λίγο πριν την οθωμανική επίθεση. Περιμετρικά, στους τοίχους, σχέδια, φωτογραφίες και υπομνήματα παρουσιάζουν συγκεκριμένα μνημεία και σημεία της πόλης, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει στη μακέτα με τη χρήση του ειδικού συστήματος φωτισμού. Εναλλακτικά, η περιήγηση στην πόλη γίνεται με επιτοίχια προβολή σχετικού εικονογραφικού υλικού και συνδυασμένη εστίαση φωτεινών δεσμών  στα μνημεία της.

Η ομιλία με τίτλο «(Ανα)κατασκευάζοντας τον Χάνδακα. Η δημιουργία της μακέτας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης», με υποστήριξη από επιλεγμένο εικονογραφικό υλικό, επιχειρεί να παρουσιάσει το χρονικό της κατασκευής της μακέτας, εστιάζοντας σε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνέβαλαν στο να προκύψει αυτό το άρτιο αποτέλεσμα.

Η μακέτα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΟΠ Κρήτης, από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων: Χρυσούλα Τζομπανάκη, Λιάνα Σταρίδα, Σωκράτης Χανιωτάκης, Μαρία Ιωαννίδου και βασίστηκε στη μελέτη πηγών της εποχής και νεότερης βιβλιογραφίας, χαρτών και φωτογραφικού υλικού. Η αίθουσα Α. Γ. Καλοκαιρινού που υποδέχτηκε τη μακέτα ως κεντρικό της έκθεμα δημιουργήθηκε στα 1994 υπό τη διεύθυνση του Αλέξη Καλοκαιρινού.

Ο ομιλητής, Σωκράτης Χανιωτάκης, ήταν μέλος της ομάδας μελέτης και υπεύθυνος κατασκευής της μακέτας. Την εποπτεία των εργασιών είχε η τότε επιμελήτρια του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Λουίζα Καραπιδάκη και στην κατασκευή συμμετείχαν οι Αικατερίνη Καλλέργη και Κωνσταντίνος Βιολάκης, εργαζόμενοι στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η προσέλευση στην εκδήλωση λόγου είναι ελεύθερη, χωρίς δελτίο εισόδου. Η είσοδος του Κηποθεάτρου Μάνος Χατζιδάκις του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα 26.