Που αφορούσαν ζητήματα σχετικά με: α) Τις αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού και τα κενά αστυνόμευσης, σε υπηρεσίες του Νομού Δράμας, β) Την ενδεχόμενη μεταφορά του «Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων» Βόλου, σε εγκαταστάσεις της «Παιδόπολης» Αγριάς
Α) Στην απάντηση που έδωσε, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σε Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Ζητήματα σχετικά με τα αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού και τα κενά αστυνόμευσης σε υπηρεσίες του Νομού Δράμας», που κατέθεσε ο Βουλευτής Νομού Δράμας της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής», κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο κ. Υφυπουργός υποστήριξε ότι:
Η ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων αστυνομικής φύσης και η αναβάθμιση της ποιότητας αστυνόμευσης όλων των περιοχών, αποτελούν βασική στόχευση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου. Αυτό απαιτεί ένα συνολικό, συστηματικό και υπεύθυνο σχεδιασμό της οργανωτικής δομής των αστυνομικών υπηρεσιών, ανά την επικράτεια, καθώς και μία ορθολογική και αποδοτική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης των αστυνομικών Υπηρεσιών αποτελεί διαρκή επιδίωξη, ενώ η επαρκής στελέχωση των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών με κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, είναι απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού ληφθούν υπόψιν όλες οι διατάξεις που διέπουν τις αποσπάσεις και τις μετακινήσεις του προσωπικού, με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της προστασίας των δικαιωμάτων του προσωπικού.
Στη συνέχεια ο κ. Υφυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία, λέγοντας ότι μετά από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης, προκηρύχθηκαν προς πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των βαθμών τους, κατά τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις του έτους 2024, για υφιστάμενες Δ.Α. της ΓΕ.Π.Α.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνολικά, -4- θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών, ενώ στο πλαίσιο των τακτικών και συμπληρωματικών μεταθέσεων του έτους 2023, προκηρύχθηκαν για την Δ.Α. Δράμας, συνολικά, -10- θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών και -1- θέση Ειδικού Φρουρού. Επιπλέον, στις 28-08-2024, κατόπιν σχετικών διαταγών του κ. Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., η Δ.Α. Δράμας ενισχύθηκε με -37- αστυνομικούς προερχόμενους από άλλες Δ.Α. της χώρας, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
«Τόσο η εν λόγω ΓΕ.Π.Α.Δ. όσο και οι υφιστάμενες αυτής Δ.Α., στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μία υπηρεσία παρουσιάζει ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό και μέχρι την άρση των προβλημάτων, μεριμνούν ώστε να μη δημιουργείται κενό αστυνόμευσης. Αξιολογούν δηλαδή οι Διευθύνσεις κάθε φορά τις ανάγκες και εφόσον κρίνεται απαραίτητο γίνεται κάποια μετακίνηση, ώστε να εξασφαλίζονται η ομαλή και αποδοτική λειτουργία τους και να απολαμβάνει ο πολίτης, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ασφάλειας», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.
Όπως είπε ο κ. Υφυπουργός, αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι το επίπεδο των υπηρεσιών και η αποτελεσματικότητα, ενώ επειδή οι ανάγκες διαρκώς μεταβάλλονται και αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή, δίνεται η δυνατότητα να γίνονται οι μετακινήσεις κάθε φορά, που κρίνονται απαραίτητες επιχειρησιακά.
«Αλλά να δούμε αν είναι αποτελεσματική η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, η οποία έχει πετύχει πολύ σημαντικές επιτυχίες και όλοι αυτοί οι άνθρωποι στους οποίους αναφερθήκατε, έχουν καταφέρει αυτές τις επιτυχίες», είπε ο κ. Υφυπουργός, αναφέροντας σε αυτό το σημείο κάποιες από τις τελευταίες σημαντικές συλλήψεις στην περιοχή, από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, αλλά και συνολικά τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων μηνών, από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα οποία και κατέθεσε στα πρακτικά. «Μας ενδιαφέρει πάντοτε η αποτελεσματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Υφυπουργός υποστήριξε ότι: «Αναγνωρίζουμε τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες των υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφάλειας, Τμήματα Τροχαίας κ.α.), ιδιαίτερα αυτών της Γ.Α.Δ.Α., που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό ιστό της χώρας, λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις υπηρεσιακές ανάγκες και επαναξιολογούμε συνεχώς το ζήτημα των αποσπάσεων και προσωρινών μετακινήσεων του προσωπικού, προκειμένου, κατά το μέτρο του δυνατού, να ενισχύονται οι Υπηρεσίες «πρώτης γραμμής». Μελετάμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που ρυθμίζει τα θέματα των τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και λοιπών μετακινήσεων, για τυχόν τροποποίηση των διατάξεών του, εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του προσωπικού και του υπηρεσιακού και δημόσιου συμφέροντος. Μελετάμε και τις προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων του σώματος και του προσωπικού, για την κάλυψη των σύγχρονων απαιτήσεων και την εξασφάλιση της ισονομίας και της αξιοκρατικής αντιμετώπισης».
Β) Στην απάντηση που έδωσε σε Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Την ενδεχόμενη μεταφορά του «Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων» Βόλου, σε εγκαταστάσεις της «Παιδόπολης» Αγριάς, που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας της Κ.Ο. «Κ.Κ.Ε.», κ. Βασίλειος Μεταξάς, ο κ. Υφυπουργός υποστήριξε ότι:
Η εύρυθμη λειτουργία όλων των Υπηρεσιών ανά την επικράτεια, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και για την επίτευξή του καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, ενώ σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται τυχόν έλλειψη ή δυσλειτουργία, δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπισή τους. Η βελτίωση των συνθηκών κράτησης και η ασφάλεια του προσωπικού και των διαβιούντων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, όπως και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, αποτελούν κεντρικό στόχο και γι’ αυτό γίνονται συνεχείς, διαρκείς και εργώδεις προσπάθειες.
«Αποτελούν μείζονες προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, με όρους σεβασμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων, τήρησης των υποχρεώσεων και των προδιαγραφών, που τίθενται σε διεθνές επίπεδο. Πάντα αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις και τους διαθέσιμους πόρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος.
Για τους παραπάνω σκοπούς, έχει καταρτισθεί το Στρατηγικό Σχέδιο 2024 – 2026 της Γ.Γ.Α.Π., το οποίο συνιστά μέρος του σχεδιασμού για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, όπου λήφθηκαν υπόψη τόσο η κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή σωφρονιστική νομοθεσία και οι κανόνες σχετικά με τη μεταχείριση ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους, όσο και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων. Στους κύριους στόχους του σχεδίου αυτού περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η βελτίωση των συνθηκών κράτησης, η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των Σ.Κ., και η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, επανένταξης και μετασωφρονιστικής πολιτικής. Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί επίσης η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η ασφάλεια του προσωπικού και των διαβιούντων στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.
«Στην κατεύθυνση αυτή, σας ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία σιωπή. Το Υπουργείο σχεδιάζει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, στον υφιστάμενο χώρο όπου στεγάζεται, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Βόλου. Το συγκεκριμένο έργο θεωρούμε ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των διαβιούντων στο Ίδρυμα, σε συνδυασμό με τις καινοτόμες δράσεις και τα προγράμματα εκπαίδευσης και εθελοντισμού, και με αυτόν τον τρόπο στοχεύουμε να ενισχύσουμε την επανένταξη και την ισότιμη διαβίωση αυτών των ατόμων στο κοινωνικό περιβάλλον», είπε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε επισκέψεις, να εξετάζουμε κάθε πιθανή ιδέα, λύση, πρόταση, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες. Αυτό κάνουμε. Σε όλη τη χώρα κάνουμε πολλές επισκέψεις για να δούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν στον Βόλο με αντικείμενο τη συγκεκριμένη δομή.
«Στις 3/8, έγινε σύσκεψη στην Παιδόπολη με μέλη του Ιδρύματος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που έχει διοριστεί από τον Πρωθυπουργό, για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Φαινομένων Βίας και Παραβατικότητας των Ανηλίκων, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταστέγασης του Ιδρύματος στην Παιδόπολη, αλλά μετά από συνεκτίμηση όλων των δεδομένων και ενδελεχούς μελέτης του θέματος, κρίθηκε ότι ο εν λόγω χώρος δεν ενδείκνυται για τη στέγαση του Ιδρύματος. Στην παρούσα φάση, και το λέω πολύ ξεκάθαρα, δεν τίθεται θέμα μεταστέγασης του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου. Αντιθέτως, ενισχύουμε τις υπηρεσίες που παρέχονται εκεί, σε εκπαίδευση, σε υγεία, σε κατάρτιση, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε ο κ. Υφυπουργός, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.