Με ανακοίνωση της ερευνητική ομάδα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει ότι ανέπτυξε μια νέα επαναστατική τεχνολογία με την οποία δημιουργούνται τα δομικά υλικά εύκαμπτων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι ερευνητές δημιούργησαν τα πρώτα εύκαμπτα ηλιακά κύτταρα στον κόσμο που είναι 150 φορές πιο λεπτά από τα υπάρχοντα ηλιακά πάνελ με βάση το πυρίτιο χωρίς όμως να… θυσιάζουν καμία από τις ικανότητές τους να παράγουν ενέργεια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να επικαλύπτονται σε άλλα αντικείμενα ώστε να μπορούν να διπλασιαστούν ως φορητή πηγή ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι τέτοια ηλιακά πάνελ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στις θήκες κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων ώστε συσκευές και οχήματα να φορτίζονται εν κινήσει.
Το θαυματουργό υλικό
Στη μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατασκεύασαν ένα νέο φωτοβολταϊκό υλικό (ικανό να μετατρέπει το ηλιακό φως σε ενέργεια) από δομές περοβσκίτη. Αυτοί οι κρυσταλλικοί σχηματισμοί είναι συνθετικές εκδόσεις του φυσικού οξειδίου του ασβεστίου τιτανίου που μπορούν να κατασκευαστούν σχετικά φθηνά σε εργαστήρια ή εργοστάσια. Όπως το πυρίτιο, το πιο κοινό υλικό που χρησιμοποιείται για τα ηλιακά κύτταρα, ο περοβσκίτης παράγει ηλεκτρικό φορτίο παρουσία ηλιακού φωτός.
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να ξεκλειδώσουν τα οφέλη των περοβσκιτών από τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Μερικές φορές περιγράφονται ως το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής ενέργειας, θεωρητικά επιτρέπουν την κατασκευή εύκαμπτων, μικρού βάρους και πολύ χαμηλού κόστους ηλιακών συλλεκτών από τις κυψέλες πυριτίου τρέχουσας γενιάς.
Ένας από τους ερευνητές επιδεικνύει το νέο υλικό από το οποίο δημιουργούνται τα εύκαμπτα ηλιακά πάνελ
πηγή φωτόγραφίας: (Oxford University/Martin Small)