Νέο κύμα αυξήσεων αναμένεται από τον Σεπτέμβριο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς  οι ανατιμήσεις σε βασικές πρώτες ύλες, οι τιμές των οποίων διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές, μαζί με τη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια που πυροδοτεί αυξήσεις στην ενέργεια και τα μεταφορικά  κόστη, ανεβάζουν το θερμόμετρο στα ύψη, στις τιμές των αγαθών.

Η αγορά έχει ήδη  προαναγγείλει αυξήσεις στις τιμές του καφέ, ενώ η άνοδος του κακάο επηρεάζει τις τιμές αρκετών προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων, ενώ τυροκομικά, γάλα, χυμός πορτοκαλιού, τσάι και βούτυρο έχουν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με πέρυσι, με αυξήσεις στα συγκεκριμένα ήδη να αναμένονται περαιτέρω.

Τα προβλήματα που προέκυψαν φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, επηρέασαν την παραγωγή βασικών προϊόντων στη χώρα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και τα κρέατα και τα τυροκομικά. Η πανώλη που έπληξε τα αιγοπρόβατα  και οδήγησε στη θανάτωση πάνω από 20.000 ζώων δημιουργεί ελλείψεις στην εγχώρια παραγωγή κρέατος, γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων.

Το ελαιόλαδο συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή με αύξηση 56,7% μέσα σε έναν χρόνο και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 23,4%, το ηλεκτρινό ρεύμα  με 9,5%, τα κρέατα με 7,4%, τα νωπά ψάρια με 8,4%, τα λαχανικά με 3,5%, σοκολάτες, ζάχαρη, γλυκά και παγωτά με 4,1%, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων με 8,6%. Μόνο μέσα σε έναν μήνα, Ιούνιο-Ιούλιο 2024, οι τιμές των δημητριακών για το πρωινό αυξήθηκαν 6%, το γάλα 2,1%, τα λαχανικά 6%, το γιαούρτι 2,1%, το χοιρινό 2% και το μοσχάρι 1,5%.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-katanalotis είναι διαθέσιμες οι τιμές για 3.000 προϊόντα, ενώ σύντομα θα μπορούν οι καταναλωτές να πραγματοποιούν και τις καταγγελίες τους  μέσω της ειδικής εφαρμογής στα κινητά τους.