Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή έχουν οδηγήσει σε εκπομπές τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και σε εκτεταμένες καταστροφές κατά την περίοδο 2023-2024, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη.
Οι πυρκαγιές αυτές προκάλεσαν την εκπομπή 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων CO2, ποσότητα που είναι 16% υψηλότερη από τον μέσο όρο, αντιστοιχώντας στο 15% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν 3,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.
Στη μελέτη «State of Wildfires» που δημοσιεύθηκε από το University of East Anglia, σημειώνεται ότι οι πυρκαγιές στα βόρεια δάση του Καναδά είχαν εκπομπές εννιά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο δεκαετιών, αποτελώντας σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή στον Καναδά, όπου πάνω από 232.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Οι χώρες του Αμαζονίου, η Χαβάη, και η Ελλάδα επίσης υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Οι πυρκαγιές αυτές, που γίνονται συχνότερες και εντονότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, είχαν σημαντικές συνέπειες τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον.
Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης πυρκαγιών, ιδίως στη δυτική Αμαζονία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τέτοιες καταστροφές θα γίνονται όλο και πιο συχνές στο μέλλον. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για τη μείωση του κινδύνου, αν ληφθούν άμεσα μέτρα.