H AAΔΕ σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό της προβλέπει, τουλάχιστον 2.500 ελέγχους για να διασφαλιστεί η ορθή εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο των νέων διατάξεων, το σύνολο των μεταβιβάσεων ακινήτων του 2023 θα εξεταστεί προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων για το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, πραγματοποιήθηκαν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων, με συνολικό τίμημα που ξεπερνά τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι συναλλαγές αυτές εξοφλήθηκαν είτε εν μέρει είτε πλήρως με μετρητά, πρακτική που πλέον απαγορεύεται χωρίς τη χρήση του τραπεζικού συστήματος, καθώς θεωρείται ένδειξη πιθανής φοροδιαφυγής.

Οι παραβάτες που αγνοούν τη νέα νομοθεσία και εξακολουθούν να εξοφλούν τα τιμήματα με μετρητά αντιμετωπίζουν αυστηρές κυρώσεις, με πρόστιμα που κυμαίνονται από 10.000 έως 500.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Επιπλέον, τα συμβόλαια που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις για την τραπεζική πληρωμή ακυρώνονται και δεν μπορούν να μεταγραφούν στα κτηματολογικά βιβλία.

Ο έλεγχος των ελεγκτικών αρχών θα είναι εξονυχιστικός, καθώς οι φάκελοι θα μπουν σε προτεραιότητα με βάση ειδικά κριτήρια κινδύνου (risk analysis), προκειμένου να εντοπιστούν οι πιο ύποπτες υποθέσεις.