Στην ανάγκη στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων για καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση δίνει έμφαση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Γιάννης Τσακίρης. Ειδικότερα, με αφορμή τις πρόσφατες υπογραφές συμφωνιών της ΕΤΕπ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο μιας νέα συνεργασίας με τη μορφή ενός προγράμματος εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα ο κ. Τσακίρης αναφέρει ότι «η πρόσβαση σε ρευστότητα παραμένει εξίσου σημαντική, οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Αυτό θα τις βοηθήσει να συνεχίσουν να επενδύουν και να είναι ανταγωνιστικές, διασφαλίζοντας ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας στο μέλλον. Για άλλη μια φορά, η ΕΤΕπ δηλώνει έτοιμη να τις υποστηρίξει».

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της ΕτεΠ υπογραμμίζει ότι «οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης στο πλαίσιο αυτής της νέας πρωτοβουλίας έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανακουφίσουν τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μειώνοντας το κόστος κεφαλαίου, όχι μόνο βοηθάμε στην άμεση ανάκαμψή τους μετά την πανδημία, αλλά και ενισχύουμε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής τους».

«Με την πρόσβαση των τραπεζών σε χρηματοδότηση να έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως, η ΕΤΕπ στρέφεται σε άλλα εργαλεία, όπως οι εγγυήσεις, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Παρέχοντας κάλυψη πιθανών πιστωτικών ζημιών και κεφαλαιακή ελάφρυνση στα εγγυημένα κεφάλαια, οι εγγυήσεις μπορούν να συμβάλουν στην ενθάρρυνση ανάληψης μεγαλύτερων πιστωτικών κινδύνων και να αυξήσουν τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων», προσθέτει ο κ. Τσακίρης.