Στο ίδιο σημείο, βόρεια της Ανταρκτικής, παραμένει εδώ και μήνες το A23a, το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, αν και αναμενόταν πως θα ακολουθούσε το πιο ισχυρό ωκεάνιο ρεύμα της Γης.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, το παγόβουνο περιστρέφεται στο ίδιο σημείο, έχοντας παγιδευτεί σε έναν τεράστιο κύλινδρο νερού. Εκτιμάται, δε, ότι το A23a θα μπορούσε να παραμείνει εκεί για χρόνια.
«Συνήθως πιστεύετε ότι τα παγόβουνα είναι παροδικά αντικείμενα, θρυμματίζονται και λιώνουν. Όχι όμως αυτό», παρατήρησε ο καθηγητής Μαρκ Μπράντον. «Το A23a είναι το παγόβουνο που απλώς αρνείται να πεθάνει», είπε ο ερευνητής του Open University στο BBC News.
World’s biggest iceberg spins in ocean trap https://t.co/uHqEEzmsqh
— BBC News (World) (@BBCWorld) August 4, 2024
«Ο ωκεανός είναι γεμάτος εκπλήξεις»
Με έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το παγόβουνο είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο. Έχει πάχος περίπου 400 μέτρα, ενώ όταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική, φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό.
Το παγόβουνο είχε ξεκολλήσει από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως μετά κόλλησε στη λάσπη της θάλασσας Γουέντελ. Για τρεις δεκαετίες ήταν ένα «νησί πάγου», δίχως να κουνιέται. Μόλις το 2020 άρχισε να παρασύρεται ξανά, αργά στην αρχή, προτού στη συνέχεια κινηθεί βόρεια, προς θερμότερα νερά.
Στις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους, το A23a μπήκε στην τροχιά του ισχυρού πολικού ρεύματος της Ανταρκτικής που θεωρητικά θα μπορούσε να το οδηγήσει στον Νότιο Ατλαντικό, , σε μια διαδρομή που έχει γίνει γνωστή ως «πέρασμα των παγόβουνων».
Ωστόσο, τελικά το A23a δεν πήγε πουθενά. Παραμένει στη θέση του ανοικτά των Νότιων Ορκάδων και περιστρέφεται αριστερόστροφα κατά περίπου 15 μοίρες την ημέρα. Και όσο το κάνει αυτό, η φθορά και η τελική εξαφάνισή του θα καθυστερούν.
«Ο ωκεανός είναι γεμάτος εκπλήξεις και αυτό το δυναμικό χαρακτηριστικό είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα που θα δεις ποτέ», δήλωσε ο καθηγητής Μάικ Μέρεντιθ από το British Antarctic Survey.