Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, τα Υπόγεια Ρεύματα και μουσικά αφιερώματα στον Θάνο Μικρούτσικο και στη Σμύρνη από σπουδαίους ερμηνευτές και την παραδοσιακή ορχήστρα Εστουδιαντίνα θα υποδεχθούν το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Για πέμπτη χρονιά, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει τις «Βραδιές πολιτισμού» και προσκαλεί όλο τον κόσμο να τις απολαύσει, με συμβολικό εισιτήριο από 2 έως 5 ευρώ.
Η μεγάλη γιορτή θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη με τέσσερις συνεχόμενες συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Φράγμα της Θέρμης. Ένας «πανέμορφος χώρος», που -σύμφωνα με τους διοργανωτές, επιλέχθηκε γιατί είναι κοντά στην πόλη και διαθέτει μεγάλο πάρκινγκ. «Εκεί, θα τοποθετηθούν 3.500 καρέκλες και θα διατεθούν για κάθε συναυλία 3.500 εισιτήρια, ώστε να μην υπάρξει ούτε ένας θεατής όρθιος», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου. Η ίδια εξηγεί ότι αρχικά οι προβλεπόμενες θέσεις ήταν 3.000, όμως λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπήρξε από την πρώτη στιγμή, προστέθηκαν άλλες 500 θέσεις και εισιτήρια.
Στις περισσότερες συναυλίες το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται μόλις στα δύο ευρώ, ενώ τα εισιτήρια για τη συναυλία με την Πρωτοψάλτη κοστίζουν πέντε ευρώ. «Αποφασίσαμε να μπει ένα συμβολικό εισιτήριο στις συναυλίες, για να είναι προσιτό σε όλο τον κόσμο. Μια γιορτή της μουσικής για όλους. Ο πολιτισμός μας αγκαλιάζει όλους», τονίζει η κ. Μυκωνίου.

Τριάντα χρόνια Υπόγεια Ρεύματα

Τρεις έμπειροι μουσικοί, μία θρυλική φωνή και μια …υπόγεια παρέα που στοχεύει συνεχώς να ξεπερνά τα μουσικά της όρια, αποτελούν τα Υπόγεια Ρεύματα, ένα συγκρότημα που σε όλα τα χρόνια της πορείας του αλλάζει διαρκώς μορφή, παραμένοντας όμως πιστό στις μουσικές και κοινωνικές του αρχές. «Όσα χρόνια τους παρακολουθώ με συνεπαίρνουν με την απόλυτη live ατμόσφαιρα που δημιουργούν στην σκηνή. Αγαπώ τα τραγούδια τους, τον στίχο τους και κυρίως την αισθητική τους. Μια συναυλία για τους νέους και γι’ αυτούς που συνεχίζουν να νιώθουν νέοι», σχολίασε η κ. Μυκωνίου.
Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν φέτος τα 30 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας τους με τον νέο τους δίσκο και μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, συναντώντας πάνω και κάτω από τη σκηνή παλιούς και νέους φίλους. Στο Φράγμα της Θέρμης θα βρεθούν την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με Ρίτα Αντωνοπούλου, Δημήτρη Ζερβουδάκη και Ρεβάνς

Η Ρίτα Αντωνοπούλου μαθήτευσε δίπλα στον σπουδαίο πιανίστα και συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο από το 2006 έως το τέλος του. Για πρώτη φορά αποφάσισε να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στον αξέχαστο δημιουργό, χωρίς να είναι αυτός επί σκηνής. Όπως λέει η ίδια, ο ένας λόγος είναι διότι τώρα νιώθει έτοιμη να το κάνει και ο δεύτερος η μουσική σύμπραξη με τους Ρεβάνς, ένα συγκρότημα που τρέφει τεράστια αγάπη στο έργο του και δίνει εδώ και χρόνια το δικό του στίγμα σε εμβληματικά του τραγούδια. «Το πρόγραμμα είναι συναρπαστικό, καθώς θα ακουστούν τραγούδια από όλους τους κύκλους τραγουδιών του Θάνου», σημειώνει η κ. Μυκωνίου.
Καλεσμένος της Ρίτας Αντωνοπούλου, για τη σκηνή της Θέρμης, θα είναι ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, που έχει χαρίσει μοναδικές ερμηνείες στα τραγούδια του Μικρούτσικου. «Είχα ακούσει τον Δημήτρη πριν από πολλά χρόνια σε μια μπουάτ, να ερμηνεύει το “ Μαχαίρι” από τον Σταυρό του Nότου. Δεν την ξεχνάω αυτή την ερμηνεία», πρόσθεσε η Άννα Μυκωνίου.
Η συναυλία που στοχεύει να νιώσουν όλοι οι θεατές ξανά τον Θάνο κοντά τους, θα δοθεί την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.

«Τα Σμυρνέικα», η Εστουδιαντίνα και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συναντούν τους Παντελή Θαλασσινό, Ασπασία Στρατηγού και Γιάννης Διονυσίου 

Είκοσι πέντε χρόνια δημιουργικής πορείας στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού κλείνει φέτος η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, η ορχήστρα που έχει συνδέσει το όνομά της με τη Σμύρνη και την πλούσια μουσική της παράδοση. Ιδρυτής και καλλιτεχνικός της διευθυντής, είναι ο μουσικός και συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, ενώ στη συναυλία της Θέρμης θα συμπράξουν μαζί τους οι σπουδαίοι ερμηνευτές Παντελής Θαλασσινός, Ασπασία Στρατηγού και Γιάννης Διονυσίου. «Αυτή η συναυλία είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες Μικρασιάτες που αποίκησαν στη Θέρμη και την Περιφέρειά μας. Θα τραγουδήσουμε, όλοι μαζί παρέα, αγαπημένα σμυρνέικα, παραδοσιακά αλλά και λαϊκά τραγούδια», τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού.
Ο Παντελής Θαλασσινός εδώ και τριάντα χρόνια «ταξιδεύει» το κοινό με τα τραγούδια του, με την παράδοση, που είναι πάντα παρούσα, να του δίνει ώθηση και όραμα ώστε ν’ αρθρώνει τη δική του φρέσκια και πρωτότυπη πρόταση. Ο Γιάννης Διονυσίου με τη μεγάλη ερμηνευτική του δύναμη και έκταση φωνής, έχει τη δυνατότητα να κινηθεί με άνεση σε όλο το φάσμα του εμπνευσμένου ελληνικού τραγουδιού. Η Ασπασία Στρατηγού, μέσα από τις ερμηνείες της και τη παρουσία της επί σκηνής, αποδεικνύει το πηγαίο ταλέντο της και τη σπουδαιότητα της καλλιτεχνικής της παρουσίας.
Η συναυλία με …άρωμα Σμύρνης είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 5  Σεπτεμβρίου.

«Καλό καλοκαίρι» υπόσχεται η Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Οι βραδιές «Βραδιές πολιτισμού» ολοκληρώνονται την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου με την Πρωτοψάλτη στη σκηνή του Φράγματος της Θέρμης. Από εκεί θα ξεκινήσει ένα «ταξίδι» με τα αγαπημένα τραγούδια της καλλιτέχνιδας με τη μαγευτική φωνή, την οποία θα συνοδεύουν έξι σπουδαίοι μουσικοί. Όλοι μαζί σκοπεύουν να παρασύρουν το κοινό σε μουσικά μονοπάτια γεμάτα ένταση, ευαισθησία και πάθος. «Είναι τιμή μας που συνεργαζόμαστε, για πρώτη φορά, με την Άλκηστη και πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα είναι η αρχή και για άλλες επόμενες», δήλωσε η Άννα Μυκωνίου. Αν και στο κατώφλι του φθινοπώρου, η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα πει με τα τραγούδια της «Καλό καλοκαίρι».
Τα εισιτήρια προπωλούνται ήδη διαδικτυακά στο https://www.more.com/music/bradies-politismou-tis-pkm-2024/ και σε φυσικά σημεία πώλησης.