Κάθε καλοκαίρι καλύπτουμε με την οργανωμένη δράση μας σχεδόν 100 χλμ. παραλίας, καταγράφοντας και προστατεύοντας φωλιές Καρέττα, όμως δεν μπορούμε να είμαστε παντού! Δες τις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε και αν δεις ίχνη χελώνας σε κάποια άλλη παραλία, κάνε μία αναφορά.

Τι είναι η σποραδική ωοτοκία;

Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες όπου γεννήθηκαν. Όμως, υπάρχουν μερικά θηλυκά τα οποία, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, κάνουν φωλιές σε ακτές που μας είναι άγνωστες. Αυτές οι «σποραδικές φωλιές» μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην Ελλάδα, και χρειαζόμαστε τη βοήθεια σου για να τις καταγραψουμε! « Οι φωλιές αυτές εντοπίζονται σε παραλίες που δεν παρατηρείται κάθε χρόνο σημαντική ωοτοκία», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Nομικών και Θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, που συντονίζει την καταγραφή μαζί με την Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων.

Γιατί είναι σημαντικό το φαινόμενο της σποραδικής ωοτοκίας;

Κάθε φωλιά αντιπροσωπεύει μία ευκαιρία για την μακροχρόνια διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών και την καλή υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Με την αναφορά και καταγραφή των σποραδικών φωλιών συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα για την μελέτη και την κατανόηση του φαινομένου.

  • Η μελέτη της εμφάνισης σποραδικών φωλιών ρίχνει φως στις μετακινήσεις των θαλάσσιων χελωνών. Αυτά τα δεδομένα συνεκτιμώνται στην μελέτη των πληθυσμών των θαλάσσιων χελωνών
  • Η γνώση της τοποθεσίας των φωλιών επιτρέπει να εφαρμοστεί προστασία των φωλιών και να βελτιωθούν οι στρατηγικές διαχείρισης των φωλιών.
  • Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την σποραδική ωοτοκία ενθαρρύνει όλους τους πολίτες που νοιάζονται για τη φύση και το περιβάλλον να είναι παρατηρητικοί και να συνεισφέρουν στη προστασία της άγριας ζωής αναφέροντας ίχνη, νεοσσούς και πιθανές φωλιές.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Εάν βρεις μια φωλιά θαλάσσιας χελώνας, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  1. Μην ενοχλήσεις τη φωλιά: Άφησέ την ακριβώς όπως την βρήκες.
  2. Σημείωσε την τοποθεσία: Χρησιμοποίησε ορόσημα ή συντεταγμένες GPS για να εντοπίσεις τη φωλιά.
  3. Ανάφερε τη φωλιά στον ΑΡΧΕΛΩΝ: Συμπληρώστε τη νέα ηλεκτρονική Φόρμα Καταγραφής Σποραδικής Φωλιάς εδώ. Αυτή η φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα επιτρέπει να υποβάλλεις γρήγορα πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία της φωλιάς, την ημερομηνία και τυχόν παρατηρήσεις που μπορεί να έχεις.

Εδώ θα βρεις τη Φόρμα Καταγραφής Σποραδικής Φωλιάς:

Ας βοηθήσουμε όλοι να προστατευτούν η θάλασσα, οι ακτές και οι θαλάσσιες χελώνες!

 archelon.gr