Την πλωτή «παρέλαση» των χωρών στον Σηκουάνα που σηματοδοτεί την επίσημη αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2024 άνοιξε χθες τον δρόμο για τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν η ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Οι Έλληνες αθλητές κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες, ενώ πολλοί από αυτούς απαθανάτιζαν με τα κινητά τους τις μοναδικές στιγμές.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τελετή έναρξης του Παρισιού 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων δεν πραγματοποιήθηκεσε γήπεδο. Δεκάδες σκάφη μετέφεραν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.

Τα σκάφη ήταν εξοπλισμένα με κάμερες που επέτρεπαν σε όσους παρακολουθούσαν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά.

Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz), η παρέλαση θα έπλευσε από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και  έφτασε κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού πέρασε κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την Τελετή Έναρξης παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, θα υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί βρέθηκαν εκεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές είχαν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ υπήρχε ένα σύστημα κατά των drone.