Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) θα παραπέμψει τον Οργανισμό Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών (USADA) στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Αναθεώρησης Συμμόρφωσης τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο WADA στο Reuters.

 Μία κίνηση ορόσημο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 και του 2034.

 Ο WADA κάνει το βήμα ως αποτέλεσμα μιας διαφωνίας με την USADA σχετικά με τον χειρισμό μιας υπόθεσης που αφορούσε 23 Κινέζους κολυμβητές που βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένη ουσία το 2021.

 Θα είναι η πρώτη φορά που η WADA θα παραπέμψει τον αμερικανικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ στο Ανεξάρτητο Δικαστήριο Αναθεώρησης Συμμόρφωσης (CRC) και θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στον παγκόσμιο αθλητισμό δεδομένης της τεράστιας εμπορικής επιρροής των ΗΠΑ.

Νωρίτερα χθες (24/7) μιλώντας στην 142η  σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) στο Παρίσι ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) Βίτολντ Μπάνκα είπε ότι η πρόσφατη υπόθεση 23 Κινέζων κολυμβητών που οδήγησε σε έρευνα του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έδειξε ότι η αμερικανική υπηρεσία κατά του ντόπινγκ (USADA) ενεργούσε χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους παγκόσμιους κανόνες κατά του ντόπινγκ.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενθαρρυμένες από την USADA, συνεχίσουν να απειλούν την εναρμόνιση του παγκόσμιου αντιντόπινγκ θα απομονωθούν από την παγκόσμια αθλητική κοινότητα και θα έχουν σημαντικές συνέπειες για τον αμερικανικό αθλητισμό», είπε ο Μπάνκα.