Παράνομες πρακτικές κυρίως στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, παράλληλες ενοικιάσεις ακινήτων αλλά και κυκλώματα που απαιτούσαν «φακελάκι» από νόμιμους μισθωτές ακινήτων για να τους δώσουν τα κλειδιά ή για να ανοίξουν τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στην οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα.

Οι υποθέσεις με «ύποπτη οσμή» πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Σάββατο 13-7-2024 στην Εισαγγελία η διοίκηση της ΕΤΑΔ.

ΕΤΑΔ

Ολα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο, όταν η προηγούμενη μεταβατική διοίκηση που είχε ορίσει το Υπερταμείο εντόπισε κρούσματα πρακτικών που έπλητταν τα συμφέροντα του οργανισμού. Ενώ στα χαρτιά όλα έδειχναν καλά, η πραγματική εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει, αυξήθηκαν οι αυτοψίες στα ακίνητα κατά 209%, ενώ δημιουργήθηκε και ένα παράλληλο εξωτερικό σύστημα ελέγχου με πιστοποιημένους ελεγκτές και νομικούς συμβούλους προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις που θα έπρεπε να πάνε στη Δικαιοσύνη.

Οι ελεγκτές δεν έπιασαν απλώς λαβράκι, αλλά εντόπισαν «ολόκληρη ψαριά» παράνομων πρακτικών κυρίως στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ακόμα και περιπτώσεις με παράλληλες ενοικιάσεις από «εξωθεσμικούς και ανεπιθύμητους» γείτονες. Την ώρα μάλιστα που έτρεχαν οι εξωτερικοί ελεγκτές, στη διοίκηση της εταιρείας έφταναν διαρκώς καταγγελίες για κυκλώματα που δρουν στη σκιά του οργανισμού.

Οι καταγγελίες μπήκαν στο στόχαστρο των αρμόδιων Αρχών και αναμένονται εξελίξεις, καθώς εντοπίστηκαν ακόμα και περιπτώσεις όπου οι αναθέσεις έχουν ολοκληρωθεί και οι μισθωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με παράλληλα κυκλώματα που είχαν εκβιαστικές απαιτήσεις. Αναφέρονται άλλωστε φαινόμενα που διάφοροι εμπλεκόμενοι απαιτούν «φακελάκι» ακόμα και για να επιτρέψουν σε νόμιμους μισθωτές χώρων της ΕΤΑΔ να έχουν πρόσβαση σε αυτό που νοίκιασαν… δηλαδή να τους δώσουν τα κλειδιά, να ανοίξουν τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ή τον κλιματισμό!

Στον εισαγγελέα

Η πολύμηνη αυτή διαδικασία φτάνει στο τέλος της με τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε για συγκεκριμένες υποθέσεις, ώστε να ελεγχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για περιπτώσεις υπεξαίρεσης, απιστίας και απάτης.

Η νέα διοίκηση, υπό την Ηρώ Χατζηγεωργίου, επιχειρεί να «μαζέψει» λάθη του παρελθόντος, όπως τέσεερα «χαμένα» ΕΣΠΑ για έργα εθνικής σημασίας, με αποτέλεσμα τα Σπήλαια Διρού και το Αχίλλειον να παραμένουν εργοτάξια, διαγωνισμούς με παρωχημένες πρακτικές που κατέληγαν άγονοι κ.ά. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Διρού, που – όπως είναι γνωστό – κόστισε 6 εκατομμύρια ευρώ στην Εταιρεία, καθώς χάθηκαν οι προθεσμίες για την άσκηση έφεσης σε δικαστική απόφαση.

Στην ΕΤΑΔ δημιουργείται μια νέα δομή με προσέλκυση νέων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων της ΕΤΑΔ, όπως το ακίνητο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, για το οποίο ξεκινά νέα έρευνα αγοράς και pre-marketing προκειμένου να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, με όρους και προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα.

Παράλληλα «τρέχει»ο διαγωνισμός για την καταγραφή και τη βελτιστοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με 9 εταιρικά σχήματα του ιδιωτικού τομέα να αναλαμβάνουν να «ξεκαθαρίσουν» περίπου 1.000 ακίνητα το καθένα.

 ot.gr