Η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ελλάδα γιόρτασε την εθνική της γιορτή στο πρόσφατα ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο της στην Αθήνα, συμβολίζοντας τη διαρκή φιλία και την εξελισσόμενη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο παλαιών πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης, στην οποία παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, πρέσβεις διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, μέλη της Αιγυπτιακής Κοινότητας και προσωπικότητες της Ελληνικής Κοινότητας, ο Αιγύπτιος πρέσβης Omar Amer Youssef στην ομιλία του τόνισε την εξαιρετική σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Όπως ανέφερε, «οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και χαρακτηρίζονται από ισχυρή οικονομική συνεργασία, στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και ζωντανές πολιτιστικές ανταλλαγές». Πρόσθεσε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών ήταν και συνεχίζουν να είναι, απόδειξη της δύναμης και της ανθεκτικότητας των ανθρώπινων σχέσεων.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Αυτή η σχέση δεν αφορά μόνο το κοινό μας παρελθόν ή το παρόν, πρόκειται για το κοινό μας όραμα για το μέλλον».

Ο πρέσβης της Αιγύπτου τόνισε ότι και τα δύο κράτη έχουν συνεργαστεί στενά για την ενίσχυση των αμοιβαίων συμφερόντων, από την ενέργεια και το εμπόριο μέχρι την περιφερειακή ασφάλεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Υπογράμμισε επίσης, τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας, με στόχο μια ευημερούσα και σταθερή περιοχή της Μεσογείου.

Πρόσθεσε ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Ελ Σίσι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν πολιτική δήλωση για τη σύσταση Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, χαρακτηρίζοντάς το αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα ανοίξει το δρόμο για την εμβάθυνση της αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, με βάση το διεθνές δίκαιο, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας ως κοινούς στόχους και των δύο βασικών εταίρων.

Τέλος, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τη βαθιά ριζωμένη και προοδευτική σχέση μεταξύ των δύο κρατών και εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη στην κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για την αμέριστη υποστήριξη και τη συνεργασία τους.

φωτογραφία αρχείου