Από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης είχε η ελληνική αγορά να δει τιμές της τάξης των 550 ευρώ η μεγαβατώρα, όπως θα συμβεί σήμερα το βράδυ στις 8 και στις 9 η ώρα. Ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης λόγω του καύσωνα, αλλά και των ιδιαίτερων προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην περιφερειακή αγορά της νοτιανατολικής Ευρώπης, σήμερα θα έχουμε τιμή χονδρικής στο ρεύμα στα 190,13 ευρώ/MWh με μέγιστη στα 550 ευρώ/MWh στις 8 και 9 το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι και χθες η τιμή είχε σκαρφαλώσει στα 184,79 ευρώ/MWh με μέγιστη τιμή τα 500 ευρώ/MWh.

Εκτός από τα εποχικά χαρακτηριστικά της ζήτησης και την επίπτωση στην τιμή που έχει το γεγονός ότι τα φωτοβολταϊκά σταματούν να λειτουργούν τις βραδινές ώρες και χρειάζεται να επιστρατευτούν τα άερια και οι λιγνίτες για την κάλυψη των αναγκών, αυτές τις ημέρες καταγράφονται και άλλα προβλήματα που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Καταρχάς τα προβλήματα στην Ουγγαρία όπου οι τιμές χθες και σήμερα ξεπέρασαν τα 200 ευρώ (263 χθες και 230 σήμερα) με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και οι αγορές νότια της χώρας: Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Σερβία έχουν για σήμερα τις υψηλότερες τιμές χονδρικής της Ευρώπης.

Επίσης στη Βουλγαρία δε λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι, ενώ εκτός βρίσκεται και η διασύνδεση με την Ιταλία. Συντήρηση γίνεται και στο καλώδιο Ρουμανίας Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την Ουγγαρία.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί και οι τιμές θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο είναι σαφές ότι οι τιμές έχουν ήδη επιβαρυνθεί. Έτσι ο μέσος όρος του μήνα για την ελληνική αγορά διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 120,28 ευρώ η μεγαβατώρα, πάνω από 21% υψηλότερος από το μέσο όρο του Ιουνίου που ήταν 98,89.

energypress

φωτογραφία αρχείου