Διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιαπωνικού Κοινοβουλίου είχαν μέλη της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ιαπώνων βουλευτών με τα μέλη της Ομάδας Φιλίας, με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Στύλιο, επιβεβαιώθηκε το βάθος των διμερών διπλωματικών σχέσεων που υφίστανται από το 1899, οπότε και υπεγράφη το Σύμφωνο Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας. Και οι δύο πλευρές σημείωσαν ότι οι ελληνοϊαπωνικές σχέσεις εξακολουθούν να ακμάζουν, καθώς συμπληρώνονται 125 χρόνια αγαστής συνεργασίας, που σηματοδοτείται από την ανάδειξη του 2024 ως έτους Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας.
Κατά τη συζήτηση οι συμμετέχοντες βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας, Αγγελική Δεληκάρη, Ιωάννης Καλλιάνος, Μάρκος Καφούρος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτριος Μάντζος, Αναστάσιος Νικολαΐδης, Παύλος Χρηστίδης, Βασίλειος Βιλιάρδος και Βασίλειος Στίγκας διαβεβαίωσαν για την πρόθεση επέκτασης του εξαιρετικού πολιτικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις και στον οικονομικό τομέα.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΚΟΦ, κ. Γεώργιος Στύλιος, υπογραμμίζοντας ως θετικό στοιχείο τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, που την καθιστά δυνάμει κόμβο διασύνδεσης αναδυόμενων αγορών, απαρίθμησε τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική πλευρά για την άρση δυσκολιών στο διμερές εμπόριο. Μεταξύ άλλων διέκρινε, πέραν των δραστηριοτήτων Ελλήνων πλοιοκτητών στην Ιαπωνία, ευκαιρίες για επενδύσεις με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και διευρυμένες συνεργασίες στην εκπαίδευση και τον αγροτουρισμό.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, διαπιστώνοντας ότι η ιστορική μνήμη σφυρηλάτησε την εγγύτητα των δύο λαών που μοιράζονται εξίσου τον σεβασμό στην ειρήνη και τη δημοκρατία, εξέφρασε τον θαυμασμό του στη στοχευμένη ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών της Ιαπωνίας και παρότρυνε για στενή συνεργασία προς υποστήριξη των συμβάσεων που υποστηρίζουν τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καθώς και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Περαιτέρω, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Βασίλειος Βιλιάρδος υπενθύμισε σημαντικές συνεργασίες στους τομείς υποδομών και τεχνολογίας.
Στη συνάντηση που ακολούθησε, παρουσία των βουλευτών Άγγελου Συρίγου, Ευάγγελου Αποστολάκη και Δημητρίου Μάντζου, ο προεδρεύων, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Δημήτριος Καιρίδης, εξέφρασε την άποψη περί αξιοποίησης των δυνατοτήτων των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας και περιφερειακής ασφάλειας, στη βάση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης και αποδοχής των προβλέψεων της σχετικής Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS). Εν συνεχεία, ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης επιβεβαίωσε την ανάγκη για προστασία του καθεστώτος ανοικτής θαλάσσης και ελεύθερης ναυσιπλοΐας και υπέμνησε ότι η αγαστή συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας εντός των Διεθνών Οργανισμών, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω εμπέδωση της διμερούς συνεργασίας και σε άλλους τομείς με αμοιβαία ωφέλεια. Ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ιαπωνικές κινήσεις στην εξωτερική πολιτική, αναλογιζόμενη τα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο συμμετέχων και στις δύο αντιπροσωπείες, κ. Δημήτριος Μάντζος, αναφερόμενος εν περιλήψει στους άξονες εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, διέκρινε τη βαρύτητα που αποδίδεται από την ελληνική πλευρά στην εμπορική μας συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας, μεταξύ των πρώτων, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2025, που θα πραγματοποιηθεί στην Οσάκα από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, και δεν παρέλειψε να διαμηνύσει ότι η αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων σε στρατηγικές προβάλλει ως απάντηση στις διακυμάνσεις των καιρών τόσο στο πεδίο κλονισμού της ειρήνης, που δοκιμάζεται περιφερειακά από παράνομες εισβολές, όσο και στους τομείς πολιτικής προστασίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων προσφέρθηκαν στον προεδρεύοντα της ιαπωνικής αντιπροσωπείας: Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, διά του επικεφαλής της Ομάδας Φιλίας, αναμνηστική κασετίνα νομισμάτων (απεικονιστικών της πορείας του ελληνικού κράτους) ως φόρος τιμής στους Ιάπωνες ναυτικούς που διέσωσαν Έλληνες και Αρμένιους το 1922 και αναμνηστικό δενδροφύτευσης στον Δήμο Καβάλας από τον Δήμαρχο της πόλης, κ. Θεόδωρο Μουριάδη.
φωτογραφία: Βουλή των Ελλήνων