Τρεις επιπλέον μήνες θα έχουν άδεια μητρότητας εργαζόμενες στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά την υπογραφή της απόφασης από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.
Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022, όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.
Η άδεια μητρότητας επεκτάθηκε ήδη από το 2022 από έξι στους εννέα μήνες το 2023 και συμπεριλήφθηκαν οι αυτοαπασχολούμενες, οι γυναίκες – επαγγελματίες και οι αγρότισσες. Τώρα πλέον η ρύθμιση αφορά και εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Τι περιλαμβάνουν τα οικογενειακά επιδόματα:
Άδεια κύησης και λοχείας.
Επίδομα γέννησης
Επιπλέον άδεια μητρότητας
Η κατάθεση των δικαιολογητικών για τα επιδόματα αυτά γίνεται ηλεκτρονικά και υπάρχουν αναλόγως τα αντίστοιχα κριτήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί είτε ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού είτε έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού προκειμένου να αποσταλεί στον ΕΦΚΑ.
Τι δικαιούνται από εργοδότες – κράτος;
Κατά τη ΓΣΕΕ, οι γυναίκες κατά το διάστημα της απουσίας τους από την εργασίας λόγω κυοφορίας, τοκετού και λοχείας θεωρούνται ότι βρίσκονται σε άδεια από νόμιμο κώλυμα, δηλαδή χωρίς δική τους υπαιτιότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές τους από τον εργοδότη, σύμφωνα με τα άρθρα 657 και 658 ΑΚ.
Όσες δεν έχουν συμπληρώσει 1 έτος εργασίας στον εργοδότη, δικαιούνται τις αποδοχές τους για μισό μήνα, ενώ όσες έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο εργασίας, δικαιούνται τις αποδοχές τους για ένα μήνα. Ο εργοδότης μπορεί, όπως και στην ασθένεια, να εκπέσει από τις αποδοχές που οφείλει στην επίτοκο τις χρηματικές παροχές που καταβλήθηκαν σε αυτή κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, λόγω του τοκετού, από τον ΕΦΚΑ. Οι παροχές που δικαιούνται οι εργαζόμενες λόγω τοκετού και λοχείας είναι:
Από τον ΕΦΚΑ: Τα επιδόματα αυτά που αφορούν ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ είναι ίσα με το βασικό επίδομα ασθενείας και τις προσαυξήσεις για τα οικογενειακά βάρη. Για τη χορήγησή τους απαιτείται η ασφαλισμένη να απέχει από την εργασία της κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημακαι να έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας (ασφάλισης) κατά τα δύο τελευταία έτη πριν από τον τοκετό (άρθρα 9 παρ. 2 Ν. 2224/1994 και 11 του Ν. 2874/2000).
Από τον ΟΑΕΔ: Η εργαζόμενη δικαιούται να λάβει επίσης συμπληρωματικές παροχές μητρότητας από τον ΟΑΕΔ. Οι παροχές αυτές είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του ημερήσιου επιδόματος κυοφορίας και λοχείας που καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ και των ημερήσιων αποδοχών που πραγματικά καταβάλλονται από τον εργοδότη.
Τα επιδόματα αυτά χορηγούνται αφού ο εργοδότης καλύψει τις ανάλογες υποχρεώσεις του και μέχρι να συμπληρωθούν τα χρονικά όρια της υποχρεωτικής άδειας λοχείας και τοκετού.
Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για τις ασφαλισμένες
Βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη των συγκεκριμένων παροχών είναι η παροχή από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας και ενεργή εργασιακή σχέση κατά το χρόνο έναρξης της αποχής λόγω κυοφορίας ή λοχείας. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει η εργαζόμενη είναι τα ακόλουθα:
-Ασφαλιστικό βιβλιάριο ΕΦΚΑ
-Βεβαίωση του εργοδότη στην οποία να φαίνονται τα εξής:
- Η εργασιακή σχέση της ασφαλισμένης κατά την έναρξη της αποχής της από την εργασία λόγω κυοφορίας,
- Η διακοπή της απασχόλησης λόγω κυοφορίας,
- Οι τακτικές αποδοχές κατά το χρόνο έναρξης της αποχής και
- Το χρονικό διάστημα που υποχρεούται ο εργοδότης κατά τα 657,658 ΑΚ, να καταβάλει αποδοχές
-Βεβαίωση του ΕΦΚΑ για τη διάρκεια της επιδότησης, το ύψος του ημερήσιου επιδόματος και το συνολικό καταβληθέν ποσό λόγω κυοφορίας και λοχείας
-ΙΒΑΝ λογαριασμού ΕΤΕ, στον οποίο η ενδιαφερόμενη πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτη δικαιούχος
Το δικαίωμα για καταβολή χρηματικών παροχών από τον ΟΑΕΔ χάνεται σε περίπτωση που η αίτηση για αναγνώριση της δικαιούχου υποβληθεί εκπρόθεσμα δηλαδή 8 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.