Η  Όλγα Κεφαλογιάννη   δικηγόρος και πολιτικός, και εκλέγεται βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το 2007 με την Νέα Δημοκρατία. Είναι Υπουργός Τουρισμού από τον Ιούνιο του 2023. Στην ίδια υπουργική θέση υπηρέτησε και από το 2012 μέχρι το 2015, επί κυβερνήσεως   του Αντώνη Σαμαρά.

Who is who

Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του πρώην βουλευτή και υπουργού Ιωάννη Κεφαλογιάννη  και της δικηγόρου Ελένης Βαρδινογιάννη.  Από την πλευρά του πατέρα της κατάγεται από την ομώνυμη οικογένεια των Ανωγείων Ρεθύμνης με σημαντική δράση κατά τις Κρητικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και την Εθνική Αντίσταση καθώς και με πολύχρονη παρουσία στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και είναι πρώτη εξαδέλφη του Ιωάννη Κεφαλογιάννη.  Από τη μητέρα της κατάγεται από τη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Βαρδινογιάννη και είναι ανηψιά του Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Αποφοίτησε το 1992 από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λαμβάνοντας πτυχίο (LLB) το 1997. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πρώτα στον τομέα Εμπορικού Δικαίου και Δικαίου των Επιχειρήσεων (LLM) στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου (King’s College London) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1998) και αργότερα στις Διεθνείς Σχέσεις στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης  (2006). Εκτός από την μητρική της ελληνική, γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1999. Έχει εργαστεί σε δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Νέας Υόρκης και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διετέλεσε για μια διετία ειδική συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή σε νομικά θέματα . Το 2004 ίδρυσε το  Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ρεθύμνου.

Η πολιτική της σταδιοδρομία

Διετέλεσε στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ και εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνης με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2007  και του 2009.  Έχει διατελέσει γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Από το Δεκέμβριο του 2009 ήταν τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 μεταπήδησε στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών , επιτυγχάνοντας να αναδειχτεί πρώτη στην προτίμηση του εκλογικού σώματος, συγκεντρώνοντας 17.465 ψήφους  Εξελέγη στην ίδια περιφέρεια στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012 που διεξήχθησαν με λίστα καθώς και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Στις 21 Ιουνίου του 2012, διορίστηκε Υπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα», που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη θέση που κατέχει σήμερα ως Υπουργός Τουρισμού, κάνει το καλύτερο για την Ελλάδα, δίνοντας καθημερινά μάχες, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, μα πάνω απ΄ όλα δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο καταγωγής της την Κρήτη, για την οποία φροντίζει ιδιαίτερα οι  ομορφιές της Μεγαλονήσου, να φτάσουν στα πέρατα της γης.

Έχει καταφέρει πολλά, και σίγουρα συνεχίζει…