Οι γρήγοροι φορτιστές επιτρέπουν τη γρήγορη επαναφόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV). Οι ταχυφορτιστές είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων με BEV και για την ανακούφιση από το άγχος της αυτονομίας.

Καθώς στην ΕΕ σημειώνεται μια αύξηση στην υιοθέτηση των BEV, η διαθεσιμότητα και η στρατηγική τοποθέτηση των δημόσιων φορτιστών γρήγορης φόρτισης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητη.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια BEV στους δρόμους της ΕΕ, με διαθέσιμους περίπου 75.000 δημόσιους ταχυφορτιστές. Αυτό μεταφράζεται σε μια αναλογία περίπου 30 BEV για κάθε γρήγορο φορτιστή. Κατά τον υπολογισμό των plug-in υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων (PHEV) – τα οποία επίσης βασίζονται στην ίδια υποδομή φόρτισης – αυτή η αναλογία αυξάνεται σε περίπου 52 αυτοκίνητα ανά ταχυφορτιστή, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, (ACEA), που εκπροσωπεί τους 15 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, φορτηγών και λεωφορείων της Ευρώπης.

Remaining Time 0:00

Δεδομένου ότι ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχίζει να αυξάνεται, η επέκταση του δικτύου ταχέων φορτιστών θα είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των εξελισσόμενων απαιτήσεων των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων.

“Χρειαζόμαστε μαζική υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης για τη μείωση του CO2”, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της ACEA, Sigrid de Vries. “Αυτό δεν θα συμβεί χωρίς την ευρεία διαθεσιμότητα γρήγορης και βολικής δημόσιας υποδομής φόρτισης σε όλη την ΕΕ. Οι γρήγοροι φορτιστές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μετάβασης στην κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές”.

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει ουσιαστικά στην ηλεκτροκίνηση. Αλλά η επίτευξη των στόχων CO2 δεν αφορά μόνο τα οχήματα, αλλά και τα θέματα της υποδομής. Αυτή η πρώτη στο είδος της έκθεση της ACEA ρίχνει φως στην επείγουσα ανάγκη να κλιμακωθεί η ανάπτυξη της υποδομής για ηλεκτρικά φορτιζόμενα αυτοκίνητα στην Ευρώπη, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Οι προθεσμίες που πλησιάζουν γρήγορα για την επίτευξη των στόχων μείωσης του CO2 είναι προ των πυλών. Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία διαδραματίζει το ρόλο της επενδύοντας πάνω από 250 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και παράγει μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων και φορτηγών. Ωστόσο, η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων είναι μόνο ένα μέρος του παζλ για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι πολιτικές των κυβερνήσεων μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην παροχή κινήτρων στους αγοραστές για να πεισθούν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων και βέβαια καθοριστικό ρόλο παίζει η δημόσια υποδομή φόρτισης, αναφέρει η ACEA.

Καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπερνούν τη συγκέντρωση δημόσιων σημείων φόρτισης σε όλη την ήπειρο, η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να κλιμακώσουν την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.