Με πολύ αγάπη για την Κρήτη και την παράδοση μας ξεκίνησε το 2007 η εκδήλωση Κρήτη – Ήθη – Έθιμα – Κρητική Φιλοξενία με σκοπό την προβολή της παράδοσης  και του τόπου μας εντός και εκτός της Κρήτης.

Στις προηγούμενες χρονιές έχουν φιλοξενηθεί στις εκδηλώσεις αυτές μεγάλο μέρος των χορευτικών συλλογών της Κρήτης όπως  επίσης από την Αθήνα χορευτικοί σύλλογοι όπως Αγ. Αναργύρων – Ζωγράφου – Ν. Καζαντζάκη – Μεταμόρφωσης – Περιστερίου – Χαλανδρίου κ.α., ενώ έχουν φιλοξενηθεί ο Σύλλογος Κρητών Αυστραλίας και Σύλλογος Κρητών Καναδά.

Από τις εκδηλώσεις σε αυτά τα 18  χρόνια δεν έλειψαν το 2008 ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Ζήδρος’ από την Κύπρο το 2009 ο χορευτικός Σύλλογος Επταμύλων Ν. Σερρών ‘οι Ακρίτες’ το 2013 ο Σύλλογο Σμυρναίων Μικρασιατών Κορδελιού Θεσσαλονίκης ‘’Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ’’  το 2015 το Μουσικοχορευτικός Συγκρότημα Ιστιαίας ΄΄ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ΄΄ και το  2016 ο Χορευτικός Σύλλογος Αιδηψού .

Και φέτος για 14η χρονιά είναι όλα έτοιμα για την μεγάλη μουσικοχορευτική συνάντηση που θα γίνει το διήμερο 12-13 Ιουλίου στην νύμφη του Λυβικού πελάγους στην όμορφη και φιλόξενη Παλαιόχωρα.

Το διήμερο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 20:00 το απόγευμα από την παραλία της Παχιάς Άμμου (πέταλο) με την 16η αναβίωση του εθίμου της Κρητικής Καντάδας με πάνω από 150 συμμετέχοντες(μουσικούς-χορευτές) από κάθε γωνιά της Κρήτης καθώς και πλήθους επισκεπτών.

Τον Νομό Χανίων θα εκπροσωπήσουν η Χορευτική Ομάδα Σελίνου “Οι Σελινιώτες” ,ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Χανίων “Το Αντάμωμα”, ο Χορευτικός Σύλλογος Κισσάμου “Η Κίσσαμος”,ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Ακρωτηρίου “Ο Καγιαλές”, και η Ριζίτικη Παρέα του Συλλόγου Καγιαλές. Το Ρέθυμνο θα εκπροσωπήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων, το Ηράκλειο ο Χορευτικός Όμιλος Παπαδόκωστα ενώ τέλος το Λασίθι θα εκπροσωπήσει η Χορευτική Παρέα Ιεράπετρας.

Τραγουδώντας μαντινάδες, τραγούδια και ριζίτικα λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ θα καταλήξουν στην προβλήτα του λιμανιού Σκάλα όπου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης υπό τους ήχους της μουσικής του Γιάννη Μενεγάκη και του συγκροτήματος του.

Αμέσως μετά θα συνεχίσουν το σεργιάνισμα στους δρόμους και στα σοκάκια της Παλαιόχωρας.

Το ραντεβού όμως με την μεγάλη μουσικοχορευτική συνάντηση την δίνουν το βράδυ του Σαββάτου όπου λίγο μετά τις 21:00 θα ξεκινήσει το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τίτλο ” Όταν η Κρήτη χορεύει και συναντάει τον υπόλοιπο Κόσμο” στην προβλήτα του λιμανιού Σκάλα, όπου κάθε σύλλογος θα παρουσιάσει χορούς της περιοχής του, έτσι θα παρουσιαστούν χοροί που δεν έχουμε ξαναδεί. Σε αυτό το πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα θα έχουμε την χαρά να δούμε χορούς από την Ταϊβάν με το συγκρότημα της Leading Dance Troupe αλλά και την Αίγυπτο με το συγκρότημα Tanoura Show.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Χορευτική Ομάδα Σελίνου “Οι Σελινιώτες” με την συνδιοργάνωση του Δήμου Καντάνου -Σελίνου και της Περιφέρειας Κρήτης και η ΕΙΣΟΔΟΣ είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλους.