Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη, σε όλες σχεδόν τις χώρες, ακόμα και σε «πετρο-κράτη», αντιλαμβάνονται την ανάγκη γρήγορης απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με ένα γκάλοπ που διεξήγαγε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την οργάνωση GeoPoll.

Το 72% όσων ρωτήθηκαν σε 77 χώρες υποστήριξαν τη γρήγορη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, 80%, υποστήριξε πρέπει να υπάρξει ταχύτερη δράση για το κλίμα γενικότερα.

 

Αν και αυτές είναι πολύ μεγάλες πλειοψηφίες οι σχετικές έρευνες δεν βρίσκουν αντίστοιχη κάλυψη στα περισσότερα ΜΜΕ παγκοσμίως, πιθανότατα λόγω της μεγάλης επιρροής των πολυεθνικών των ορυκτών καυσίμων. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτές οι πολυεθνικές χρηματοδοτούν ετησίως με 200 εκατομμύρια δολλάρια τουλάχιστον όσους αρνούνται την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, παρά τον συντριπτικό όγκο επιστημονικών στοιχείων που έχουν συσσωρευθεί, και παρά το γεγονός ότι όλα τα κράτη του κόσμου έχουν συμφωνήσει ότι υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπισθεί – είναι ένα από τα ελάχιστα ζητήματα στα οποία συμφωνούν επισήμως ΗΠΑ και Ρωσία, Ισραήλ και Ιράν, Κίνα και Ταϊβάν και όλος ο κόσμος.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι, σε μια περίοδο εκρηκτικής όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο, θερμών πολέμων όπως αυτός που καταστρέφει την Ουκρανία και πρωτοφανών σφαγών όπως στην Παλαιστίνη, ή και στο Σουδάν, μια τεράστια αφρικανική χώρα που έχει γίνει τώρα η Γάζα της Αφρικής αλλά δεν μιλάει κανείς γι’ αυτή, απειλών νέων πολέμων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή, επικοινωνιακών πολέμων προπαγάνδας χωρίς προηγούμενο, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του πλανήτη (86%) υποστηρίζουν ότι τα κράτη πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να δράσουν από κοινού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής!

Στο επίπεδο των απλών ανθρώπων υπάρχει ακόμα επαρκές απόθεμα λογικής και ηθικής, που μοιάζει όμως να απουσιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους διοικούντες. Και δυστυχώς, η κοινή γνώμη δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να επηρεάσει αποφασιστικά τις πολιτικές εξουσίες. Ενώ η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, εκτοξεύονται οι εντελώς εξωφρενικές, παρανοϊκές πλέον παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες για όπλα που, αν χρησιμοποιηθούν, δεν θα οδηγήσουν σε νίκη όσων τα χρησιμοποιήσουν, αλλά και στη δική τους καταστροφή!

Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση μαζικής παραφροσύνης των πολιτικο-οικονομικών ελίτ, αν υποτεθεί ότι αντιπροσωπεύουν κάποιο είδος ελίτ, πιο επικίνδυνης από αυτή που οδήγησε στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Γιατί τώρα διαθέτουμε παραγωγικές δυνάμεις και τεχνολογίες που μπορούν εύκολα να καταστρέψουν τον ανθρώπινο πολιτισμό, αν όχι τη ζωή πάνω στη Γη.

energypress