Οι αρχές κατέσχεσαν πάνω από 400.000 ευρώ από τους 14 συλληφθέντες

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, 63χρονη υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού είχε κομβικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε καταστηματάρχες στην Αθήνα καθώς η 63χρονο που ήτα μέλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, συνέβαλε καθοριστικά στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης. Η υπηρεσία της έχει αρμοδιότητα την εποπτεία έργων σε νεότερα μνημεία και πολλοί από τους εκβιαζόμενους είχαν κτίρια υπό κατασκευή που υπάγονταν σε αυτές τις αρμοδιότητες.

Λόγω της υψηλής θέσης που κατείχε μπορούσε να επηρεάζει τις αποφάσεις της Υπηρεσίας και με εντολές της 43χρονης αρχηγού του κυκλώματος, συνέτασσε ψευδείς βεβαιώσεις και ασκούσε επιρροή στα αρμόδια συμβούλια για να ικανοποιούνται τα αιτήματα της οργάνωσης, επιτρέποντας έτσι στους ιδιοκτήτες να προχωρούν στις οικοδομικές εργασίες τους. Επιπλέον, παρείχε πληροφορίες για εκκρεμείς υποθέσεις και απέφευγε να αναφέρει τις παράνομες δραστηριότητες των «πελατών», συντάσσοντας ψευδείς βεβαιώσεις για να διευκολύνει τις υποθέσεις τους.

Η 63χρονη για τη συνδρομή της, λάμβανε από 6.000 έως 10.000 ευρώ ανά περίπτωση. Η συνολική λεία της οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ τον χρόνο. Στο κύκλωμα συμμετείχαν επίσης δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι έχουν παφθεί από τα καθήκοντά τους.