Αγαπημένη μαθητική «start up» του κοινού αναδείχθηκε η ομάδα «Let’s Go» από το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό τελικό μαθητικής και φοιτητικής επιχειρηματικότητας «JA Europe/GEN-E 2024», στην Κατάνια.

Η ελληνική ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους από την Ελλάδα και την Ευρώπη στην Ψηφιακή Εμπορική Έκθεση (Virtual Expo) του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Μαθητικής και Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, GEN-E 2024 του Junior Achievement Europe και κέρδισε το Βραβείο Κοινού – FedEx Public Choice Award 2024.

H «Let’s Go» δημιουργεί προϊόντα από μεταχειρισμένα τουβλάκια. Το κύριο προϊόν της είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι TriGO, που είναι σχεδιασμένο για άτομα με προβλήματα όρασης έτσι ώστε να μπορούν να παίζουν ισότιμα με βλέποντες. Το TriGo αλλά και τα πολύχρωμα και ευφάνταστα κοσμήματα και αξεσουάρ μόδας της «Let’s Go» αγαπήθηκαν και έγιναν ανάρπαστα.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα καταφέρνει να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο, ενώ ήταν και η πρώτη φορά που συμμετείχαν στον πανευρωπαϊκό τελικό του «JA Company Program» κωφοί μαθητές και μαθήτριες. Φέτος το βραβείο έχει έπαθλο ταξίδι στις Βρυξέλλες για να γνωρίσουν καλύτερα οι έφηβοι «startuppers» τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Oι πέντε μαθητές και μαθήτριες της «Let’s Go» που διαγωνίστηκαν στην Κατάνια είναι: Χρήστος Γκανάτσας, γενικός διευθυντής, Σταυρούλα Δόντσιου, διευθύντρια παραγωγής, Λευτέρης Κουκούλης, διευθυντής Οικονομικών, Νίκος Τραγιαννόπουλος, διευθυντής Πωλήσεων, Σωτηρία Μπέλτσου, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού. Το «παρών» έδωσαν και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Καλλιόπη Σιβρή, Ιωάννα Φωτιάδου, Χριστίνα Παπαευαγγέλου και Όλγα Εμμανουηλίδου, καθώς και η διερμηνέας στη νοηματική γλώσσα Σοφία Τσερέλη.

«Δείξαμε ότι μπορούμε να διαγωνιστούμε και να διακριθούμε σε πολύ υψηλό επίπεδο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ισότητας και συμπερίληψης», δηλώνουν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί της «Let’s Go».

Η Ελλάδα έφυγε με τρία βραβεία από το «GEN-E 2024», καθώς εκτός από την «Let’s Go» που διαγωνιζόταν, ήταν εκεί και παρέλαβαν τα βραβεία τους σε άλλους διαγωνισμούς του JA Europe οι ελληνικές ομάδες «School Buddy» και «Vefiber». Η «School Buddy» από το Γυμνάσιο-Λύκειο Αβδήρων Ξάνθης και το Γυμνάσιο Φερών Έβρου διακρίθηκε στον Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR) και η «Vefiber» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Foodathon μαζί με την μαθητική ομάδα από το JA Γκάνας.

Το πρώτο βραβείο του JA Europe/GEN-E 2024 «JA Europe Company of the Year 2024» κέρδισε η εικονική επιχείρηση «Treberei» από το Junior Achievement Austria.

Σε έναν χρόνο, την τιμητική της στο Junior Achievement θα έχει η Ελλάδα, καθώς ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός «GEN-E 2025» θα πραγματοποιηθεί το επόμενο καλοκαίρι στην Αθήνα από την 1η έως τις 3 Ιουλίου.