Μια από τις μεγαλύτερες περιοχές της Βόρειας Αμερικής με διασυνδεδεμένους παγετώνες λιώνει δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι πριν από το 2010, δήλωσε μια ομάδα επιστημόνων, σε μια «απίστευτα ανησυχητική» ένδειξη ότι οι πάγοι της ξηράς σε πολλά μέρη θα μπορούσαν να εξαφανιστούν ακόμη πιο σύντομα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Το πεδίο πάγου Τζούνο, το οποίο εκτείνεται στα Παράλια Όρη της Αλάσκας  και της Βρετανικής Κολομβίας, έχασε 20,9 κυβικά χιλιόμετρα πάγου ετησίως μεταξύ 2010 και 2020, εκτίμησαν οι ερευνητές. Πρόκειται για μια απότομη επιτάχυνση σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, και ακόμη πιο έντονη σε σύγκριση με τα μέσα του 20ου αιώνα ή νωρίτερα, είπαν οι επιστήμονες. Συνολικά, το πεδίο πάγου έχει χάσει το ένα τέταρτο του όγκου του από τα τέλη του 18ου αιώνα, που ήταν μέρος μιας περιόδου επέκτασης των παγετώνων, γνωστής ως Μικρή Εποχή των Παγετώνων.

Καθώς οι κοινωνίες προσθέτουν όλο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που θερμαίνει τον πλανήτη, οι παγετώνες σε πολλές περιοχές θα μπορούσαν να περάσουν σημεία καμπής, πέρα από τα οποία το λιώσιμό τους θα επιταχυνόταν ραγδαία, δήλωσε η Μπέθαν Ντέιβις, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στην Αγγλία, επικεφαλής της νέας έρευνας. «Αν μειώσουμε τον άνθρακα, τότε έχουμε περισσότερες ελπίδες να διατηρήσουμε αυτές τις υπέροχες μάζες πάγου», δήλωσε η Δρ Ντέιβις. «Όσο περισσότερο άνθρακα βάζουμε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε με μη αναστρέψιμη, πλήρη απομάκρυνσή τους» σημείωσε.

Τα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (2/7) στο περιοδικό Nature Communications.

Η τύχη των πάγων της Αλάσκας έχει τεράστια σημασία για τον κόσμο. Σε καμία άλλη περιοχή του πλανήτη δεν προβλέπεται ότι το λιώσιμο των παγετώνων θα συμβάλει περισσότερο στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας αυτόν τον αιώνα. Το πεδίο πάγου Τζούνο καλύπτει 2.414 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριου τοπίου βόρεια του Juneau, της πρωτεύουσας της πολιτείας. Η περιοχή έχει γίνει θερμότερη και βροχερότερη τον τελευταίο μισό αιώνα, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη περίοδο τήξης για τους παγετώνες και λιγότερο χιόνι για την αναπλήρωσή τους.

Το πεδίο πάγου Τζούνο περιλαμβάνει 1.050 παγετώνες, ή τουλάχιστον έτσι ήταν το 2019.

Για να απεικονίσουν το πώς εξελίχθηκε ο πάγος κατά τους προηγούμενους δυόμισι αιώνες, η Δρ Ντέιβις και οι συνεργάτες της συνδύασαν μετρήσεις δεκαετιών στους παγετώνες με πληροφορίες από δορυφορικές εικόνες, αεροφωτογραφίες, χάρτες και έρευνες. Εξετάστηκαν μελέτες των δακτυλίων των δέντρων και της τύρφης για να κατανοήσουν το περιβάλλον του παρελθόντος. Επίσης, βγήκαν οι ίδιοι στον πάγο για να ελέγξουν εκ νέου αυτά που έβλεπαν από τους δορυφόρους. Οι αλλαγές που αποκάλυψαν είναι σαρωτικές.

 lifo.gr