Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την 12/7/2022 (λίγο πριν επικηρύξει τον υπογράφοντα και το Komotinipress το τουρκικό παρακράτος) είχαμε αναφερθεί στον κ. Μπουρχάν Μπαράν (τότε ευνοούμενο του Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛο συντρόφων στην Ροδόπη) εκφράζοντας την παραδοχή ότι “γνωρίζουμε το πραγματικά αξιόλογο έργο του ως ψυχιάτρου με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ψυχικής υγείας της Μειονότητας και γνωρίζουμε ότι διαθέτει οικονομική ανεξαρτησία τόσο από το επάγγελμά του όσο και από την επενδυτική του δραστηριότητα σε παραγωγή προϊόντων πλαστικού περιτυλίγματος, σακούλες νάϋλον κλπ. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ του στην Βουλή.”

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, μαθαίνουμε ότι θα συζητηθεί στην Ελληνική Βουλή την 17/7/2024 η άρση ασυλία του κ. Μπουρχάν Μπαράν για παραβίαση του Νόμου Περί Πόθεν Έσχες επειδή είχε εταιρεία στην αλλοδαπή παρανόμως, ήτοι στην Τουρκία, και δεν είχε προχωρήσει στο κλείσιμό της από το 2019 μέχρι σήμερα. (βλέπε στο παράρτημα την σχετική έκθεση της Βουλής των Ελλήνων)

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι ο κ. Μπουρχάν Μπαράν έχει τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, για τον οποίο έφτασε στη Βουλή δικογραφία μετά από εισαγγελικό αίτημα για άρση της ασυλίας του. Το αίτημα για άρση ασυλίας αφορά σε παράνομη συνταγογράφηση για την περίοδο που ασκούσε το επάγγελμά του.

Η συμμετοχή του στους “17” εναντίον του Komotinipress

Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μπουρχάν Μπαράν, βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι ένας από τους 17, ο Νο 3 που υπέγραψε μαζί με τους αλλους 16 την φίμωση του Νίκου Αρβανίτη και του Komotinipress.

Εναντίον του έχει κατατεθεί η από 12-10-2022 έγκληση για τα ποινικά αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμησης, της συκοφαντικής δυσφήμησης, της απειλής και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια (άρθρα 361, 362, 363, 333 παρ. 1 του Π.Κ. και 184 παρ. 1 Π.Κ.)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ Κ΄ – ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ

Της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας στην αίτηση της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά τουΒουλευτήκ. Μπουρχάν Μπαράν,για τη φερόμενη ως τελεσθείσα αξιόποινη πράξη της παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης με χρόνο τέλεσης την 30-04-2019 (αρ. 1 παρ. 1 περ.η’, παρ.2, αρ. 6 παρ.2 εδ. α’, αρ.9 ν.3213/2003, αρ.92 παρ.1 ν.4605/2019)

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σήμερα,3Ιουλίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09.00΄, συνήλθε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. Γεωργίου Γεωργαντά, Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Συζήτηση επί της αιτήσεως της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξηςκατά του Βουλευτήκ. Μπουρχάν Μπαράν, σύμφωνα με τα άρθρα62 του Συντάγματος και 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής».
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης παρέστησαν τα μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης,Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτριος Κούβελας, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Αθανάσιος (Θάνος) Πλεύρης, Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης,Γεώργιος Γαβρήλος,Ιωάννης Γκιόκας, Κωνσταντίνος Χήτας,Ευτυχία (Έφη) Αχτσιόγλου, Γεώργιος Αποστολάκης, Ελένη Καραγεωργοπούλου καιΠέτρος Δημητριάδης.
Ο Βουλευτής, κ. Μπουρχάν Μπαράν, αν και είχε νομίμως προσκληθεί (άρθρο 83 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής), δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά κατέθεσε σχετικό με την υπόθεση έγγραφο (αρ. πρωτ. 10/1.7.2024)προς την Επιτροπή.
Η Επιτροπή μελέτησε τη δικογραφία και ερεύνησε τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 62 του Συντάγματος και 43Α και 83 του Κανονισμού της Βουλής.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή κρίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας του προαναφερόμενου Βουλευτή δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητά του(άρθρα 62 του Συντάγματος και 83 παρ. 3 και 4 του Κανονισμού της Βουλής).
Επομένως, η Επιτροπή, εισηγείται ομόφωνα, επί των παρόντων, την άρση της ασυλίας του.

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2024
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αντί Επιλόγου