Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποθήκευση ενέργειας ξεδίπλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη για κοινή πολιτική από την ΕΕ στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση. Ανοίγοντας τις εργασίες του 13ου Athens Energy Summit, που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, τις ΑΠΕ. Για να το αξιοποιήσει όμως πλήρως, πρέπει να επιταχύνει την αποθήκευση ενέργειας.
«Στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξουμε την αγορά μπαταριών. Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά που υφίστανται σημαντικές περικοπές να βάλουν μπαταρίες. Μπαταρίες θα μπορούν να τοποθετήσουν και ιδιώτες μόνοι του, χωρίς όμως επιδοτήσεις» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι αποτελεί ουσιαστικά ένα στοίχημα για το ΥΠΕΝ και θα προχωρήσει ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει η αγορά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η Μαρία Σαράφογλου, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε επίσης στη σημασία της αντλησιοταμίευσης, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό όχημα στον δρόμο προς της πράσινη μετάβαση, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει και πολύ μεγαλύτερο κύκλο ζωής από τις μπαταρίες. «Αυτή τη στιγμή προωθούμε ένα τεράστιο έργο στην Αμφιλοχία, ενώ εξετάζουμε τη δυνατότητα να υπάρξουν αντίστοιχα έργα και σε κάποια νησιά» είπε ο κ. Σκυλακάκης. Όσον αφορά στο υδρογόνο, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί μία πολύ δαπανηρή επιλογή και η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.
Ερωτηθείς για το πόσο θα επηρεάσουν την πολιτική για το κλίμα οι εκλογές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές ανάλογα με τα αποτελέσματα, η στρατηγική όμως δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά, αφού όπως είπε, η κλιματική αλλαγή θα είναι σφοδρή για όλους.
Χαρακτήρισε την αβεβαιότητα ως τον πραγματικό κίνδυνο για τις επενδύσεις προς την πράσινη μετάβαση, μίλησε για την αναγκαιότητα των διασυνδέσεων στο νέο ενεργειακό σύστημα και κάλεσε την ΕΕ να ακολουθήσει επιτέλους στην πράξη κοινή ενεργειακή πολιτική. «Αν θες να την αλλάξεις, πρέπει να παραδεχτείς ότι είναι λανθασμένη, κάτι που αποτελεί δύσκολη άσκηση στην πολιτική. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις ιδεολογικές και γραφειοκρατικές αναποτελεσματικότητες για να προχωρήσουμε με επιτυχία στην πράσινη μετάβαση. Έχουμε υπερβολικά πολλούς κανόνες, αλλά χρειάζεται περισσότερη πρόληψη και ενίσχυση της αποδοτικότητας» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.
Από την πλευρά του ο Mohamed Abdulla Al-Rumaihi, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ σημαντική γεωγραφική θέση στη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη, αποτελώντας πλέον παραγωγό ενέργειας. «Είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αμοιβαίως επωφελής και πρέπει να την ενισχύσουμε» σημείωσε ο κ. Mohamed Abdulla Al-Rumaihi.
Στάθηκε στη σημασία της ασφάλειας της προμήθειας ενέργειας, τονίζοντας ότι το Κατάρ έχει προχωρήσει σε πολλές συμπράξεις για να το πετύχει, καθώς αναπόσπαστο κομμάτι της ευθύνης που αναλαμβάνει ο παραγωγός είναι να προσφέρει εγκαίρως και ασφαλώς τις ποσότητες ενέργειας, που του ζητούνται. Τόνισε πως στο Κατάρ η προμήθεια δεν επηρεάζεται από πολιτικά παιχνίδια, με την χώρα του να φιλοδοξεί να καταστεί νούμερο 1 παραγωγός φυσικού αερίου μέχρι το 2026. «Έχουμε φυσικό αέριο για τα επόμενα 70-100 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Mohamed Abdulla Al-Rumaihi, προσθέτοντας ότι σε τρία χρόνια η ποσότητα θα έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ παράλληλα η χώρα του πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις και στην παραγωγή ενέργειας από ηλιακά πάρκα.
Πηγή: ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ