Της ομάδας εργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσία της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνας Παπακώστα
Την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου της ομάδας εργασίας με αντικείμενο την Κλιματική Κρίση και την Έμφυλη Ισότητα, που συστάθηκε τον Δεκέμβριο 2023, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφης Δημαδάμα.
Το παρών έδωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών φορέων, εξειδικευμένοι επιστήμονες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.
Η Κ. Παπακώστα δήλωσε κατά τον χαιρετισμό της: “Όλοι όσοι συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ αναγνωρίζουμε, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Μας επηρεάζει όλους, αλλά δεν μας επηρεάζει όλους εξίσου. Οι γυναίκες, ιδίως εκείνες στις ευάλωτες περιοχές, φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η πραγματικότητα μας υποχρεώνει να δράσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα”.
Η υφυπουργός τόνισε επίσης, την ανάγκη δημιουργίας ενός πλέγματος προστασίας γύρω από τις πληγείσες, από την κλιματική κρίση, περιοχές και τους κατοίκους τους. Επεσήμανε ότι ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, περιφέρεια στην οποία είναι βουλευτής, οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν ολέθριες και η ανάγκη αποκατάστασης τους είναι παραπάνω από επιτακτική.
Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας και ομότιμος καθηγητής διεθνούς δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Τσάλτας Γρηγόρης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ευαλωτότητα των γυναικών, απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στην ανάγκη θωράκισης της ασφαλείας τους.
Ακολούθησε η παρουσίαση των συμπερασμάτων, στα οποία κατέληξε η ομάδα εργασίας. Αναδείχθηκαν οι έμφυλες ανισότητες και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση ειδικά για το γυναικείο πληθυσμό.
Σε παρέμβαση της, η Γενική Γραμματέας Ζέφη Δημαδάμα, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της ομάδας εργασίας για την πολύτιμη εθελοντική συνδρομή τους.
“Η κλιματική κρίση αλλάζει τις ζωές όλων μας, όμως οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο. Οι έμφυλες ανισότητες απαντώνται σε τομείς όπως η πρόσβαση σε πόρους, πληροφορίες και χρηματοδότηση αναδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για την υιοθέτηση πολιτικών για το κλίμα εξασφαλίζοντας ότι οι γυναίκες διαθέτουν ίση πρόσβαση και συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στη διαχείριση των πόρων και στα οφέλη που προκύπτουν από τις κλιματικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Χωρίς ευαίσθητες προς το φύλο πολιτικές υπάρχει ο κίνδυνος όξυνσης υφιστάμενων ανισοτήτων, καθώς οι γυναίκες θα αδυνατούν να επωφεληθούν ισότιμα από τις προτάσεις και τις δράσεις που αφορούν το κλίμα. Για αυτό τον λόγο και η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα παραγόμενα αποτελέσματα”.
Ακολούθησε η παρουσίαση της έρευνας του Lean in Network Greece (Athens) από την Αρετή Γεωργιλή, με την ευγενική χορηγία της Bayer Ελλάς A.E. για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες.