Στη Βουλή των Ελλήνων βρέθηκε χθες ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, κ. János Bóka, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το β’ εξάμηνο 2024, οι οποίες ανακοινώθηκαν επίσημα πριν από δύο ημέρες. Η Ουγγαρία αναλαμβάνει για δεύτερη φορά τα ηνία της Ε.Ε., 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία πραγματοποιήθηκε επί ελληνικής Προεδρίας.

Ο Προεδρεύων της συνεδρίασης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, με σημαντικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα το επόμενο διάστημα, όπως η εκλογή των Προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ο διορισμός των Επιτρόπων και η υιοθέτηση του στρατηγικού θεματολογίου της επόμενης πενταετίας. Τόνισε ότι παράλληλα διανύουμε μια περίοδο εντεινόμενων κρίσεων και σύνθετων προκλήσεων, οι επιλογές αντιμετώπισης των οποίων θα καθορίσουν τη συνοχή και ενότητα των κοινωνιών, αλλά και τη δυναμική ανάπτυξης της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας. Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας περιλαμβάνουν σημαντικές για την Ελλάδα πολιτικές, όπως, η διαχείριση του δημογραφικού προβλήματος, ειδικότερα ως προς την πτυχή της εγκατάλειψης της υπαίθρου, των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και των φυσικών καταστροφών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της εμβάθυνσης της Ενιαίας Αγοράς, η διατήρηση επαρκούς χρηματοδότησης για την Πολιτική Συνοχή, η μετανάστευση μετά την πρόσφατη υιοθέτηση του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και η απλοποίηση και ευελιξία του κανονιστικού και διαχειριστικού πλαισίου εφαρμογής των προγραμμάτων.

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι η Ουγγρική Προεδρία έχει ως στρατηγική προτεραιότητα τη διασφάλιση μιας ομαλής θεσμικής μετάβασης, καθώς και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων κατά τη διάρκεια της μεταβατικής, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές περιόδου, κατά την οποία θα διαμορφωθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη πενταετία. Οι προτεραιότητες της Προεδρίας επικεντρώνονται -μεταξύ άλλων- στην οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει αναγνωριστεί ως οριζόντια πρόκληση, στην ενδυνάμωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, και της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, στην αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών, μέσω της εξέτασης των δημογραφικών μεταβολών, της αναγνώρισης καλών πρακτικών και του εντοπισμού κοινών πεδίων δράσης.

Παράλληλα, ο κ. Bóka σημείωσε ότι η Ουγγρική Προεδρία θα εκκινήσει μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος συνοχής, τονίζοντας ότι αποτελεί μία από τις πρώτες πολιτικές της Ένωσης που αποτελούν επένδυση στην ανταγωνιστικότητα της συνολικά. Τέλος, αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο Ούγγρος Υπουργός σημείωσε ότι θα εκκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής πολιτικής, με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου εργασίας και την ενίσχυση των ευρωπαίων αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αντιμετωπίζοντας τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές διασυνοριακά.