Χθες, μετά από μια κρίσιμη συνεδρίαση, το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ ενέκρινε τελικά τη νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης, σηματοδοτώντας το τελευταίο βήμα για τη θέσπισή του. Το αποτέλεσμα αυτό είναι μια τεράστια νίκη για τη φύση, το κλίμα, τους πολίτες και το μέλλον της Ευρώπης.

Με πλειοψηφία 20 χωρών, που αντιπροσωπεύουν το 66,07% του πληθυσμού της ΕΕ, η νομοθεσία εγκρίθηκε επίσημα, κυρίως χάρη στην υπουργό Περιβάλλοντος της Αυστρίας που παρενέβη την τελευταία στιγμή, αλλάζοντας την προηγούμενη στάση της χώρας και διασφαλίζοντας την έγκριση της νομοθεσίας. Χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της χώρας μας η οποία στήριξε με την ψήφο της τη νομοθεσία αυτή.

Η χθεσινή ψηφοφορία είναι μια τεράστια νίκη για τη φύση της Ευρώπης και τους πολίτες που ζητούν εδώ και καιρό να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής υποβάθμισης των φυσικών οικοσυστημάτων.

Παρά την κρίσιμη σημασία της για την αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής κρίσης, η νομοθεσία αυτή είχε μια από τις πιο ταραχώδεις διαδρομές στην ιστορία του νομοθετικού έργου της ΕΕ. Αφού επιβίωσε μιας πρωτοφανούς εκστρατείας παραπληροφόρησης με σκοπό την απόρριψή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  αντιμετώπισε επιπλέον τον κίνδυνο να απορριφθεί  στο τελευταίο βήμα στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος. Ευτυχώς, τα κράτη μέλη που στήριξαν τη νομοθεσία αυτή, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατάφεραν να επιτύχουν την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία.

Το θετικό αυτό αποτέλεσμα προέκυψε μετά από μια μαζική κινητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών. Τα τελευταία χρόνια, πάνω από ένα εκατομμύριο  υπογραφές και μηνύματα από πολίτες, επανειλημμένες εκκλήσεις πάνω από  6.000 επιστημόνων πάνω από 100 επιχειρήσειςοργανώσεις νεολαίας και την κοινωνία των πολιτών από πολλούς τομείς εξέφρασαν τη στήριξή τους στη νομοθεσία αυτή και στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Με τη θέσπιση της νομοθεσίας αυτής, η ΕΕ μπορεί πλέον να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι πρωτοστατεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που υιοθετήθηκαν τον Δεκέμβριο 2022 ως μέρος του νέου παγκόσμιου πλαισίου για βιοποικιλότητα στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Η  έγκριση της νομοθεσίας για την αποκατάσταση στέλνει επίσης ένα πολύ σαφές μήνυμα προς το νέο Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή της ΕΕ για να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα στην πρώτη γραμμή της ατζέντας τους.

Πανηγυρίζουμε την ιστορική αυτή νίκη, το αμέσως επόμενο διάστημα όμως θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για την ορθή και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του νέου κανονισμού, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η νομοθεσία αυτή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάκαμψη της φύσης στην Ευρώπη, προς όφελος της βιοποικιλότητας, του κλίματος και των ανθρώπων.

φωτογραφία: © Βασίλης Κοκκινίδης / WWF Ελλάς

 wwf.gr