Η Study in Greece μαζί με εκπροσώπους από εννέα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια συμμετείχαν στη διεθνή έκθεση για την Ανώτατη Εκπαίδευση NAFSA 2024 Annual Conference & Expo, η οποία έλαβε χώρα στη Νέα Ορλεάνη των Η.Π.Α. (28 – 31 Μαΐου 2024).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η φετινή ελληνική παρουσία στην αμερικανική έκθεση-συνέδριο είναι ιστορική και αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διεθνοποίηση της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς αποτελεί την πρώτη συμμετοχή δημόσιων πανεπιστημίων της Ελλάδας στο κορυφαίο αυτό γεγονός για τη διεθνή εκπαίδευση και, ως εκ τούτου, τη σημαντικότερη δράση διεθνοποίησης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλεται από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τον ελληνικό ακαδημαϊκό κόσμο και τη Study in Greece για να καταστεί η χώρα μας διεθνής κόμβος εκπαίδευσης».

Τα πανεπιστήμια, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στην έκθεση της Νέα Ορλεάνης, είναι τα εξής: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνείο Κρήτης και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την ελληνική αποστολή τίμησαν με την παρουσία τους η πρέσβης της Ελλάδος στις Η.Π.Α., Αικατερίνη Νασίκα και η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Shanna Dietz Surendra, οι οποίες επεσήμαναν τη σημασία της συμμετοχής σε τέτοιες εκδηλώσεις, που προβάλλουν την Ελλάδα και αποτελούν σημαντικό βήμα προκειμένου τα ελληνικά πανεπιστήμια να καταλάβουν δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη.

Η NAFSA αποτελεί, κάθε χρόνο, τόπο συνάντησης κρατικών αξιωματούχων, πανεπιστημίων, οργανισμών, φορέων και επαγγελματιών από όλο το φάσμα της διεθνούς εκπαίδευσης. Η φετινή εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερους από δέκα χιλιάδες συμμετέχοντες από όλες τις ηπείρους. «Η αμερικανική έκθεση-συνέδριο», προστίθεται στην ανακοίνωση, «συνιστά ένα διεθνές περιβάλλον που συνθέτει όλα τα πεδία της σύγχρονης διεθνοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για όλες τις νέες τάσεις του χώρου, να δικτυωθούν, να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με διεθνείς συναδέλφους τους, να αναπτύξουν νέες συνεργασίες, να αναζητήσουν αποτελεσματικούς τρόπους διεθνούς προβολής των ιδρυμάτων τους, να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα, και γενικότερα να εμπλουτίσουν και να προσαρμόσουν τη στρατηγική διεθνοποίησής τους στα δεδομένα ενός απαιτητικού και ταχέως μεταβαλλόμενου διεθνούς γίγνεσθαι».

Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν σειρά συναντήσεων με συναδέλφους τους από πανεπιστήμια διαφόρων χωρών «με σκοπό τη διερεύνηση ακαδημαϊκών συνεργασιών και ερευνητικών συνεργειών, ενώ είχαν, παράλληλα, την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με οργανισμούς, εταιρείες και επαγγελματίες του study abroad και να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις και τους σύγχρονους τρόπους διαφήμισης, προβολής και προώθησης στον χώρο της διεθνούς εκπαίδευσης καθώς και με συμβούλους διεθνοποίησης και recruitment agents από όλες τις γωνιές της γης με στόχο την αναβάθμιση του διεθνούς προφίλ των ελληνικών ιδρυμάτων, την προσέλκυση διεθνών φοιτητών και τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τη ζήτηση της παγκόσμιας αγοράς».

Επίσης, στο περιθώριο της NAFSA διοργανώθηκαν, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το Institute of International Education (IIE) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δύο εκδηλώσεις με αμιγώς ελληνικό ενδιαφέρον: α). Η στρογγυλή τράπεζα με τίτλο: “A New Era in U.S.-Greek Academic Collaboration” που έδωσε την ευκαιρία σε εκπροσώπους ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων να παρουσιάσουν τις συνεργασίες τους, εστιάζοντας στη συνδημιουργία και συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σύντομης διάρκειας για Αμερικανούς φοιτητές στην Ελλάδα – semester abroad & short-term programs και β) Μία ελληνική δεξίωση (Greek Reception) με καλεσμένους διεθνείς φορείς και προσωπικότητες του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο και την εντατικοποίηση των προσπαθειών της ελληνικής πολιτείας και των πανεπιστημίων για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

«Η ελληνική παρουσία στη NAFSA έχαιρε της ένθερμης υποστήριξης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, αντανακλώντας την κοινή επιδίωξη και δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση των ακαδημαϊκών συνεργασιών και αύξηση των φοιτητικών ροών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α. με γνώμονα τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών στο νευραλγικό τομέα της εκπαίδευσης», καταλήγει η ανακοίνωση.