Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία από το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός του τρέχοντος έτους.

Το πρώτο θα αφορά ευάλωτα νοικοκυριά και το άλλο θα κινείται στα πρότυπα του κλασικού «Εξοικονομώ» και αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα.

«Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά
Θα αφορά αποκλειστικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Η μέση επιδότηση θα κυμαίνεται στα 12.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα τρέξει με διαδικασίες fast track, όπου προτεραιότητα θα έχουν όσοι υποβάλλουν πιο γρήγορα την αίτηση.

Το πρόγραμμα θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τψν ενδιαφερόμενων, είτε πρόκειται για μονοκατοικία είτε πρόκειται για διαμέρισμα.

Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται εργασίες αλλαγής κουφωμάτων και μόνωσης.

Το πρόγραμμα θα έχει συνολικό κόστος 60 εκατ. ευρώ.

«Εξοικονομώ» 2024
Αργότερα, το φθινόπωρο, θα δημοσιευθεί και το κλασικό πια «Εξοικονομώ», στο οποίο οι πόροι που θα διατεθούν θα είναι περίπου 870 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τις κλασικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που θα επιδοτούνται, αναμένεται να έχει αυξημένη επιδότηση για τοποθέτηση αντλιών θερμότητας.

Αντλίες θερμότητας
Η Ελλάδα στοχεύει να αυξήσει τις εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Η αύξηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της χώρας για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν τοποθετήσει αντλίες θερμότητας από το 7% σήμερα στο 17% έως το 2030 και στο 91% έως το 2050. Σε ό,τι αφορά στα κτήρια υπηρεσιών, ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό από το 57% σήμερα στο 69% έως το 2030 και στο 90% έως το 2050.

 indicator.gr