Εκδηλώσεις με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΑΞΙΕΣ (ως αντίδοτο στη βία)

Κολλάζ παιδιών 12ου Νηπιαγωγείου

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024                     

 ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΦΟΡΤΕΤΣΑΣ 

Δίκτυο συνεργαζόμενων Φορέων στη Φορτέτσα 

Τμήμα ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η.

4ης Κοινότητας Περιοχή Φορτέτσας

ΕΝΟΡΙΑ ΦΟΡΤΕΤΣΑΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΡΤΕΤΣΑΣ

21Ο Δημοτικό Σχολείο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 21ουΔημ. Σχολ.

12ο Νηπιαγωγείο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 12ου Νηπιαγωγείου

Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων στη Φορτέτσα με την ονομασία “Συνδεόμαστε και δρούμε δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2023 με πρωτοβουλία & ενέργειες του Κέντρoυ Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων 4ης  Κοινότητας της Δ/νσης Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ-Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου (Π.Κ. Ο.ΚΑ.ΝΑ) και την Κινητή Μονάδα ΚΕΘΕΑ – Αριάδνη.

Σε πρόσφατη διερεύνηση των αναγκών της τοπικής κοινότητας, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για την Πρόληψη & την Αντιμετώπιση Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στην περιοχή της Φορτέτσας. Η πιο αποτελεσματική οδός προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να είναι η αξιοποίηση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου μέσω κοινοτικών παρεμβάσεων ή συλλογικών δράσεων, όπου απαιτείται η συνεργασία τοπικών φορέων και  ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Δημιουργήθηκε λοιπόν, το Δίκτυο που δραστηριοποιείται στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση, ενεργοποίηση, επικοινωνία, ενδυνάμωση και κυρίως στη συνεργασία, συμμετοχή και σύνδεση μεταξύ όλων.

Η σύνδεση και η συνεργασία μεταξύ φορέων και υπηρεσιών έχει φανεί πως σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν μια κοινωνία ίσως αποτελεί τη μοναδική απάντηση προς την αντιμετώπισή τους.

Οι μέχρι σήμερα Δράσεις του Δικτύου:

«Πάμε Γυμνάσιο;!». Εργαστήριο προετοιμασίας των παιδιών στο ταξίδι της μετάβασης από το  Δημοτικό στο Γυμνάσιο, από το ΚΕΣΑΝ (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ)- Ιούλιος 2023

 -«Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ο ρόλος των γονέων», από το ΚΕΣΑΝ (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ) – 19/07/2023

 Άνοια. Πρόληψη και Παρεμβάσεις στην Πόλη», από  τα ΚΕ.ΚΟΙ. Φ. – Α.Π.Η. 4ης  Κοιν. της Δ/νσης Κοιν. Ανάπτυξης Δ. Ηρακλείου (Φορτέτσα- Μασταμπά -Αγ. Ιωάννη) σε συνεργασία  με την Εταιρεία ALZHEIMER & υγειούς γήρανσης Ηρακλείου «Αλληλεγγύη» & το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ Ψυχιατρικός Τομέας ΠΑΓΝΗ «Νεφέλη» – 23/10/2023                                                                                                                       Χριστουγεννιάτικο Αντάμωμα στη Φορτέτσα». Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το 12ο Νηπ. & την Α΄ τάξη του 21ου Δημ. Σχ. σε συνεργασία με το ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.–Α.Π.Η. 4ης  Κοιν. περ. Φορτέτσας – 20/12/2023

 -«Ενδοοικογενειακή βία: Δομές και Υπηρεσίες στην πόλη μας»Ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας, από  ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.- Α.Π.Η. 4ης Κοιν. περ. Φορτ. σε συνεργασία με το Τμ. Κοινωνικής Πολιτικής-Καινοτόμων Δράσεων-Δημόσιας Υγείας-Ισότητας των δύο Φύλων της Δ/νσης Κοιν. Ανάπ Δ.Η.                                                   Συμμετείχαν με εισηγήσεις: Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δ.Η., Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, Γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας Αστυνομικής Δ/νσης Ηρακλείου, Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Η. – 16/5/20

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

18:00 – Καλωσόρισμα

Παρουσίαση εκδήλωσης: Τελάκη Σ., Διευθύντρια 21ου Δημοτικού Σχολείου.

-Χαιρετισμοί

-«Συνδεόμαστε & δρούμε»: Σύντομη παρουσίαση του Δικτύου Συνεργαζόμενων Φορέων της Φορτέτσας.  

Παλιεράκη Σ., Κοινωνική Λειτουργός ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.ΠΗ 4η Κοινότητας περ. Φορτέτσας της Δ/νσης Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου.

– «Στα παραμύθια θα χαθώ την αγάπη για να βρω»Θεατρικό Δρώμενο από το 12ο Νηπιαγωγείο  & την Α’ τάξη του 21ου Δημοτικού Σχολείου.

Συντονίστρια: Παπαγιαννάκη Τ., προϊστάμενη 12ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου.

Υπ. Εκπαιδευτικοί: Ανυφαντάκη Μ., Δαφέρμου Η., Αναγνωστάκη Α., Βρέντζου Α., Καλογεροπούλου Μ., Τσαγκαράκη Σ.

19:30-«Αφήνοντας ένα ειρηνικό αποτύπωμα»: Παράλληλη δράση ενηλίκων. Στρατάκη Ε., Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΕΣΑΝ-Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου.

19:45-«Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει ελπίδα»: Θεατρικό Παιχνίδι μεγάλων & μικρών από την ομάδα εξωσχολικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού Σχολείου.

Συντονίστρια: Παρτάλη Δ.

20:10–Παρουσίαση εικαστικής παρέμβασης στην Παιδική Χαρά Φορτέτσας από την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ισότητας  Μηλάκη Γ.

Ζωγράφος: Γκαράνοβα Ν.

Φορέας: Περιφέρεια Κρήτης.

– Ανάγνωση ποιημάτων:                                                                                                     Ζαχαράτου Α. εκπαιδευτικός, θεατρολόγος, πολιτιστική διαχειρίστρια.

20:30 – Έντεχνη μουσική:

Δρακουλάκης Γ. μαντολίνο, φωνή – Μαραυγάκη Μ. μπεντίρ, φωνή.

21:00 –Κρητική μουσική:

Βρέντζος Εμμ. και Φωτάκης Ι. με το συγκρότημα τους.

Φορέας: Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας.

– Κρητικοί χοροί από την ομάδα εξωσχολικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού Σχολείου.

Δασκάλα χορού: Λαγουδιανάκη Μ.

Παράλληλες δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά: 

  • Εργαστήριο Ζωγραφικής

Κυπριωτάκη Μ. δασκάλα 21ου Δημ. Σχ. και μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού Σχολείου.

  • «Ας φτιάξουμε κούκλες όπως παλιά και παιχνίδια από κλωστές και κουμπιά» από τα μέλη του προγράμματος «Γέφυρα επικοινωνίας γενεών: Ανταλλαγή συναισθημάτων, εμπειριών και σκέψεων…» ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η. 4η Κοινότητα περιοχή Φορτέτσας.  Επίσης:
  • Έκθεση Ομαδικών εικαστικών δημιουργιών μαθητών-τριών 21ου Δημοτικού Σχολείου και 12ου Νηπιαγωγείου.
  • Ενημερωτικοί Σταθμοί:
  • Κινητή Μονάδα ΚΕΘΕΑ Αριάδνη Ηρακλείου.
  • Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών, Δήμου Ηρακλείου.
  • Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου.
  • Κέρασμα – μπουφές

Συντονισμός: Ενορία Φορτέτσας.

 Επιμέλεια προγράμματος & αφίσας: Ροβιθάκης Κ., Πρόεδρος Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας.

Επιμέλεια μουσικής: Παπαγιαννάκη Τζ., προϊστάμενη 12ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου.

Δημόσιες σχέσεις και Διαχείριση χώρου: Βρούχου Δ. Πρόεδρος 4ης Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου και Σύμβουλοι.

Φωτισμός: Κ. Ε. (Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 12ου Νηπιαγωγείου).

Τεχνική υποστήριξη: Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας.

Συντονισμός  Δικτύου: Παλιεράκη Σ.,  ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η. 4η Κοιν. περ. Φορτέτσας της Δ/νσης Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου.