Σύντομη γνωριμία

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης γεννήθηκε στην Κρήτη.

Σπούδασε Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Ολοκλήρωσε τις  μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία στο London School of Economics (M.Sc) και στο Πανεπιστήμιο του Reading  (M.A) σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Στρατηγικής και Ασφάλειας στην Ευρώπη και Ευρωπαϊκής Ιστορίας και πολιτικής.

Δημοσίευσε τα βιβλία «Προβλήματα Δημοκρατίας», «Ελληνική Οικονομία σε κρίση – Μία πολιτική προσέγγιση» και την «Συγκριτική Μελέτη της Πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το Κυπριακό Ζήτημα μέχρι την Ανεξαρτησία της Κύπρου».

Ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως μέλος της ΟΝΝΕΔ και διετέλεσε Πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Μεγάλη Βρετανία.

Εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ηρακλείου το 1990. Από τότε εκλέγεται βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέχρι το 2014.

Διετέλεσε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, από το  2004 έως το 2007.

Ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλη εμβληματική ιδιωτικοποίηση της χώρας μας με την εταιρεία Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Ήταν ο εισηγητής για την έκθεση της  Συνθήκης του Μάαστριχ και της αναθεώρησης της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Έχει καταθέσει σειρά προτάσεων νόμων στο ελληνικό κοινοβούλιο, για την διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, τον τρόπο διενέργειας των δημοσκοπήσεων, την διαφάνεια στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων και προμηθειών.

Εκλέχτηκε Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2012.

Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής και ορίστηκε  επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Εκλέχθηκε πρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Γεωργίας.

Το 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Εκλέχθηκε πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας και μέλος της Επιτροπής Περιφερειών,  Γεωργίας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ορίστηκε το 2019 γενικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης μετάβασης για την Πράσινη συμφωνία (Green Deal) της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2021.

Στις Ευρωεκλογές του 2024 και πάλι επανεξελέγη Ευρωβουλευτής για να συνεχίσει τα επιτεύγματα του για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη.

Μερικά από τα έργα του

Παραθέτουμε μερικά μόνο από τα έργα του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, καθώς 30 χρόνια ενεργής πορείας στην πολιτική σκηνή και τις ανάγκες του τόπου δεν μπορούν να παρατεθούν μέσα από ένα μόνο αφιέρωμα.

Στις 6-5-2024 Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας επισκέφθηκε για τέταρτη φορά τον Φρέντη Μπελέρη στις φυλακές.

Στις 23-1-2024 αντιπαρατέθηκε σκληρά  με τον Αλβανό υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων Ίγκλι Χασάνι, δηλώνοντας στο Ε.Κ.: «Η άδικη και μεθοδευμένη προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη  είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι διμερές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.»

Στις 18-1-2024 έκανε παρέμβαση στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «Το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα»

Στις 7-2-2024, μετέφερε τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρότεινε  τη δημιουργία νέου Ταμείου στήριξης του εισοδήματος των αγροτών
Στις 8-12-2023  με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την ενεργοποίηση των κοινοτικών ταμείων για την αποζημίωση των καλλιεργητών ελιάς στον ευρωπαϊκό Νότο που πλήττονται τα τελευταία χρόνια από την ακαρπία.

Στις 21-12-2023 συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα και συζήτησαν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, θέματα Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, προστασίας των μειονοτήτων, σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Στις 15-11-2022  με αφορμή τις αυξήσεις των τιμών λιπασμάτων που επηρεάζουν αρνητικά το αγροτικό εισόδημα και ελλοχεύει τον κίνδυνο μείωσης της παραγωγής τροφίμων που θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές τους και θα επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση ευρωπαϊκά στα νοικοκυριά κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε άμεση στήριξη των αγροτών που πλήττονται.
Στις 19-10-2022  με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στην εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας EUIPO, στην αξιολόγηση των φακέλων των ποιοτικών προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, κλπ.

Στις 1-8-2022  επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηρακλείου του ΕΦΚΑ και το υποκατάστημα ΕΦΚΑ στον Άγιο Μηνά  και συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια Κρήτης Αριστέα Χαριτάκη και στελέχη του Οργανισμού.

Στη συζήτηση που επακολούθησε κυρίαρχο θέμα ήταν η ταχύτερη απονομή συντάξεων, ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια απασχόλησε χιλιάδες συμπολίτες μας που τερμάτισαν τον εργασιακό τους βίο.

Ευαισθητοποιημένος ιδιαίτερα και σε θέματα περιβάλλοντος, στις 15-4-2015 απηύθυνε ερώτηση  για το πρόβλημα ρύπανσης των λιμανιών και γενικότερα των κλειστών παράκτιων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης.

Το έργο και η προσφορά του Μανώλη Κεφαλογιάννη είναι πολυσχιδές και πολυεπίπεδο. Ακούραστα 30 χρόνια τώρα προσφέρει μόνο θετικά στον τόπο μας και σίγουρα το ανήσυχο πνεύμα του και η μεγάλη πολιτική εμπειρία του που με πάθος και υπευθυνότητα διαχειρίζεται, έχει ακόμα πολλά να προσφέρει.

Όπως προαναφέραμε, ο κ. Μανώλης επανεξελέγη Ευρωβουλευτής στις χθεσινές Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Το  otisimveni.gr  συγχαίρει τον κ. Κεφαλογιάννη, τον ευχαριστεί για το έργο του και εύχεται ολόψυχα κάθε επιτυχία.