Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στο Σουδάν λόγω των συγκρούσεων μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια, όπως προειδοποίησε χθες η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους μετανάστες, στη μεγαλύτερη παγκοσμίως κρίση εκτοπισμού.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ τον Απρίλιο του 2023 και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, πυροδοτώντας εκ νέου αιματοχυσία μεταξύ εθνοτικών ομάδων στην περιοχή του Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Πόσα δεινά και απώλειες ζωής πρέπει να υπομείνουν οι κάτοικοι του Σουδάν πριν το αντιληφθεί ο πλανήτης; Δεν είναι τα 10 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων αρκετά για να οδηγήσουν σε επείγουσα παγκόσμια δράση;», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ρεφαάτ, επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) για το Σουδάν.

«Κάθε μία από αυτές τις 10 εκατομμύρια εκτοπισμένες ζωές αντιπροσωπεύει μια βαθιά ανθρώπινη τραγωδία που απαιτεί επείγουσα προσοχή».

Ο ΔΟΜ κατέγραψε 9,9 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους σε όλο το Σουδάν αυτή την εβδομάδα. Πριν από τον πόλεμο, υπήρχαν ήδη 2,8 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Συνολικά, περίπου 12 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με πάνω από 2 εκατ. να μετακινούνται σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Τσαντ.

Ο Ρεφαάτ δήλωσε ότι πάνω από τους μισούς εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους στο Σουδάν είναι γυναίκες και το ένα τέταρτο είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας πασχίζουν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.

«Ελλείψεις σε χρηματοδότηση παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για την παροχή επαρκούς καταλύματος, τροφής και ιατρικής βοήθειας», δήλωσε ο Ρεφαάτ.

«Αυξάνονται οι σοβαρές ανησυχίες για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του εκτοπισμού στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του Σουδάν».

Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει ότι το Σουδάν αντιμετωπίζει «άμεσο κίνδυνο λιμού» με περίπου 18 εκατ. ανθρώπους να βρίσκονται σε ακραία πείνα, συμπεριλαμβανομένων 3,6 παιδιών που αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό.

φωτογραφία αρχείου