Την ανάληψη «επείγουσας δράσης» ενάντια στη συγκέντρωση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε λίγες, κυρίαρχες εταιρείες, εξετάζει η αντι-μονοπωλιακή υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως τονίζει  στους Financial Times ο επικεφαλής του Τμήματος Αντι-Tράστ του υπουργείου Δικαιοσύνης Τζόναθαν Κάντερ, πρόκειται να εξετάσει «επειγόντως» το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η εξουσία πάνω σε αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία συγκεντρώνεται σε λίγα, πολύ πλούσια άτομα.

«Εξετάζουμε τα μονοπωλιακά σημεία ασφυξίας και το ανταγωνιστικό τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, που περιλαμβάνουν τα πάντα: από την υπολογιστική ισχύ και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται, μέχρι τους προμηθευτές υπηρεσιών cloud  και την πρόσβαση σε βασικό υλικό, όπως  μονάδες επεξεργασίας γραφικών», τονίζει ο Κάντερ, μιλώντας στους Financial Times. «Μερικές φορές, η πιο σημαντική παρέμβαση είναι όταν γίνεται σε πραγματικό χρόνο», πρόσθεσε.

Στον τρίτο χρόνο του στο Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Κάντερ έχει πρωτοστατήσει σε μια πιο σκληρή αντιμονοπωλιακή προσέγγιση μαζί με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, μηνύοντας τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google και η Apple για επιβολή «μονοπωλίου» σε υπηρεσίες όπως οι μηχανές αναζήτησης και η ψηφιακή διαφήμιση.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι ο εκκολαπτόμενος τομέας της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται «στο υψηλό άκρο του ανταγωνισμού, όχι στο χαμηλό επίπεδο και πρέπει να δράσουμε επειγόντως για να διασφαλίσουμε ότι οι ήδη κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας, δεν θα ελέγχουν την αγορά, είπε ο Κάντερ.

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου( FTC) διερευνά ήδη εάν η Microsoft δημιούργησε μια από τις τελευταίες συμφωνίες της με μια startup τεχνητής νοημοσύνης για να αποφύγει μια κυβερνητική αντιμονοπωλιακή αναθεώρηση της συναλλαγής.

Τον Μάρτιο, η Microsoft προσέλαβε τον συνιδρυτή της Inflection AI και σχεδόν όλους τους υπαλλήλους της και συμφώνησε να πληρώσει στην startup περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός τέλους άδειας για τη μεταπώληση της τεχνολογίας της.

Οι εταιρείες υποχρεούνται να αναφέρουν εξαγορές αξίας άνω των 119 εκατομμυρίων δολαρίων στις ομοσπονδιακές αντιμονοπωλιακές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της συμφωνίας στον ανταγωνισμό.

Η FTC ή το υπουργείο Δικαιοσύνης, που μοιράζονται την αντιμονοπωλιακή αρχή, μπορούν να ασκήσουν αγωγή για να μπλοκάρουν συγχωνεύσεις ή άλλες επενδύσεις, εάν μια έρευνα διαπιστώσει ότι η συμφωνία θα μείωνε σημαντικά τον ανταγωνισμό ή θα οδηγήσει σε μονοπώλιο. « Αν μια εταιρεία στο οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης παραβιάζει έναν νόμο περί μονοπωλίου, τότε το Αντι-μονοπωλιακό Τμήμα θα έχει λόγο », δήλωσε πρόσφατα ο Κάντερ, μιλώντας σε ένα συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην καρδιά της Silicon Valley.