Δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης: «Οι πολίτες των Χανίων να δουν το κτιριακό πολιτιστικό απόθεμα να αξιοποιείται»

Στην τελική φάση φτάνει πλέον το όραμα για τη λειτουργία του νέου Δημαρχείου Χανίων, στο κτίριο των πρ. Ιταλικών Στρατώνων (αρχή οδού Τζανακάκη), όπως γνωστοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 30/5/2024 κατά την επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, στο σημείο.

Τον κ. Σκέρτσο υποδέχτηκε ο Δήμαρχος ΧανίωνΠαναγιώτης Σημανδηράκης, ενώ στον χώρο των πρ. Ιταλικών Στρατώνων βρίσκονταν επίσης οι Βουλευτές Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χανίων, Μανώλης Καραγιαννάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο πρ. Πρόεδρος του Δ.Σ. και συνεργάτης του Δημάρχου, Ευτύχης Δαμιανάκης, Αντιδήμαρχοι, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Χανίων σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ιδιαίτερη του χαρά, καθώς, όπως τόνισε, έφτασε η μέρα της επίσημης ανακοίνωσης της παράδοσης προς χρήση των πρ. Ιταλικών Στρατώνων στον Δήμο Χανίων«Με την παρουσία του Υπουργού εδώ στα Χανιά αλλά και των Βουλευτών είμαστε εδώ για να επισημοποιήσουμε όλη αυτή τη σχέση και κυρίως τη δυνατότητα των πολιτών των Χανίων να δουν το κτιριακό πολιτιστικό απόθεμα να αξιοποιείται. Ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει το νέο Δημαρχείο Χανίων, το οποίο θα είναι αντάξιο της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας των Χανίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Χανίων γνωστοποίησε τον σχεδιασμό για την περιοχή, τονίζοντας ότι είναι συνολικός και συνδέεται  «με τις ευρύτερες διεκδικήσεις και επιτυχίες, που έχουμε τα τελευταία χρόνια, τη λειτουργία συμπληρωματικών γραφείων στο πρώην κτίριο του ΙΚΑ, την πεζοδρόμηση της οδού Τζανακάκη, τη μεγάλη ανάπλαση, που έχει ολοκληρωθεί στον Δημοτικό Κήπο, αλλά και στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Μία συνολική παρέμβαση, που αναβαθμίζει συνολικά όχι μόνο την εικόνα αλλά κυρίως τη λειτουργία της πόλης, αλλά και το αίσθημα των δημοτών ότι κάνουμε το καλύτερο, που μπορούμε, για να βελτιώσουμε την πόλη μας και την καθημερινότητά για όλους», όπως ο ίδιος επεσήμανε. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Σκέρτσο, καθώς και το σύνολο των βουλευτών για την εξαιρετική συνεργασία, ενώ όπως τόνισε το σχέδιο μεταβίβασης θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, συνεχάρη  τη δημοτική αρχή, τους βουλευτές και ιδιαιτέρως την κα. Μπακογιάννη, «που είχε αυτήν την εξαιρετική ιδέα», όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Πρωθυπουργού.

«Έχουμε δώσει μία σαφή κατεύθυνση στη διοίκηση της ΕΤ.Α.Δ. (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) να «ξεψαχνίσει» -κυριολεκτικά- το χαρτοφυλάκιό της, να δει σε όλη τη χώρα, πού υπάρχουν τέτοια αξιόλογα αδρανή ακίνητα, τα οποία ρημάζουν, ενώ αποτελούν μέρος της ιστορικής μνήμης κάθε πόλης, και πώς μπορούμε να τα θέσουμε ξανά στην υπηρεσία των πολιτών και των δημοτικών αρχών για να εξυπηρετήσουν λειτουργικές ανάγκες», τόνισε ο κ. Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι «απ’ εδώ και πέρα, «η δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει το νέο δημαρχιακό μέγαρο, που ονειρεύεται».

«Να εκφράσω τη χαρά μου, γιατί τριάμισι χρόνια μετά από την πρώτη φορά, που βρεθήκαμε εδώ με τον Υπουργό Αμύνης, τον κ. Παναγιωτόπουλο, αυτό το όραμα για ένα διαφορετικό δημαρχιακό μέγαρο, για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Χανίων, για ένα κόσμημα, έχουμε τώρα την προοπτική να το αποκαταστήσουμε, να το κάνουμε ένα σύγχρονο λειτουργικό δημαρχιακό μέγαρο», δήλωσε η Βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα, η κα. Μπακογιάννη τόνισε ότι οι Χανιώτες, περπατώντας θα μπορούν να κάνουν όποια δουλειά επιθυμούν στον Δήμο Χανίων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «είναι μεγάλη ημέρα για μας σήμερα, κάτι πάει πολύ καλά στη χώρα».

Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, παρατήρησε ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά για να ξεπεραστούν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια μεταξύ Υπουργείου Αμύνης και Υπουργείου Οικονομικών, «αλλά είναι προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, οι Ιταλικοί Στρατώνες είναι ένα από αυτά. Θα έχει επιτέλους η πόλη μας το Δημαρχείο, που της αξίζει», κατέληξε στην τοποθέτησή της η κα. Βολουδάκη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, μία όμορφη ημέρα ξημερώνει για τα Χανιά μας, γιατί επιτέλους έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε εκ νέου τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, που έχουμε, και αφετέρου γίνεται πράξη η δέσμευση του Πρωθυπουργού, περί αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων με πολλαπλά οφέλη», τόνισε ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, προσθέτοντας ότι πλέον η διοίκηση θα μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες.