Την αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δώσει απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας ανέδειξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Υπενθύμισε πως ο κ. Μητσοτάκης, ένα μήνα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου είχε πει ότι δεν θα άφηνε την Ελλάδα να γίνει μπανανία πολυεθνικών, αλλά σήμερα μετά από πέντε χρόνια δικής του διακυβέρνησης ζητά με επιστολή από την κολλητή του κυρία Φον ντερ Λάιεν να του λύσει το πρόβλημα, αντί να επιβάλλει ο ίδιος μέτρα και να πάρει πρωτοβουλίες.
Εξηγώντας την αλληλουχία των εξελίξεων από εδώ και πέρα, σημείωσε πως η κυρία Φον ντερ Λάιεν -που δεν θα είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους επόμενους μήνες- θα πάρει την επιστολή, θα ξεκινήσει διάλογος για να δημιουργηθούν κάποιοι μηχανισμοί μετά από μια τριετία – τετραετία. «Άρα, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», σημείωσε δηκτικά. «Σήμερα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε για πέμπτη ή έκτη φορά σε έναν χρόνο ότι “τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω”. Την ίδια ώρα οι πολίτες βιώνουν υπερτετραπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα από τον μέσο όρο της Ευρώπης τον Μάρτιο και υπερτριπλάσιο τον Απρίλιο. Τι, λοιπόν, είναι πίσω μας; Μπροστά μας είναι όλα τα δύσκολα», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης. Αποδόμησε την ψευδεπίγραφη επιτελικότητα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «είναι ντροπή να λες ότι είσαι ο μεγάλος εκσυγχρονιστής, πριν 15 μήνες να γίνεται διαγωνισμός στον ΑΣΕΠ όπου πέτυχαν 15.000 άνθρωποι, αλλά έχουν διοριστεί 51. Τι επιτελικό κράτος είναι αυτό που κρατά σε ομηρία 15.000 Έλληνες και δεν μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους;». Αναφερόμενος στη σημερινή ασυμμετρία του πολιτικού συστήματος τόνισε πως βοηθά τη Νέα Δημοκρατία να κλιμακώνει την αλαζονεία της. «Γιατί, ό,τι κι αν έχει γίνει: υποκλοπές, Τέμπη, ακρίβεια, προβλήματα στο ΕΣΥ που παρακμάζει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη -χθες μάθαμε ότι διακόπτονται τακτικά χειρουργεία σε δύο πολύ μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας-, σε όλα η απάντηση είναι 41%», σημείωσε. Προσδιόρισε ως κρίσιμο για τις επικείμενες ευρωεκλογές ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της αλαζονείας του 41% και ενίσχυσης της αξιόπιστης, προοδευτικής αντιπολίτευσης. «Αν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό, μπορεί να ενοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στη συντήρηση την επόμενη ημέρα. Γιατί, στο τραπέζι που θα κάτσουμε πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά να συγκροτήσουμε αυτό το μέτωπο μπορούν να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι.
Στο τραπέζι του κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να πάει κανείς, ήδη έφυγαν», σχολίασε ως προς τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας δηκτικά: «Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ από τη στενοχώρια μου που δεν θα με πάρει τηλέφωνο. Έχω… σοκαριστεί». Απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ επιφέροντας τραύματα στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. «Με εμάς, το καλοκαίρι του 2022 έφυγε το μισό Μαξίμου. Στις δημοτικές εκλογές με τους δικούς μας υποψήφιους έχασαν όλους τους μεγάλους δήμους. Πριν από έναν μήνα κάνω πρόταση δυσπιστίας και ξαναφεύγει το μισό Μαξίμου», ανέφερε, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τότε λόγο για κοκορομαχίες. Σε επίπεδο γόνιμης πολιτικής, υπενθύμισε την πίεση που άσκησε για την κατάργηση της Golden Visa, προκειμένου να μην παίρνουν τα σπίτια του ελληνικού λαού -της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων Ελλήνων- ισχυροί παίκτες τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αυξήσει το όριο στις 800.000 ευρώ. «Δηλαδή, εμείς όταν χρειάζεται να συγκρουστούμε, συγκρουόμαστε παραγωγικά και νικηφόρα. Όταν χρειάζεται να συναινέσουμε, συναινούμε λογικά με τις αξίες μας», επισήμανε. Ως προς την ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνει ο κ. Κασσελάκης από τη Νέα Δημοκρατία και την εγχώρια ολιγαρχία, επισήμανε πως «το μιντιακό σύστημα που ελέγχει ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιβάλει ως αντίπαλό του αυτήν την κατάσταση, πολύ απλά για να μην έχει πολιτικό αντίπαλο». Διερωτήθηκε τι πόλεμο θα είχε δεχθεί το ΠΑΣΟΚ, εάν ήταν εκείνος που αγόρασε ένα σπίτι 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές δεν έχει παρουσιάσει το πόθεν έσχες του όπως έχει δεσμευτεί δημόσια ή αν με σειρά άρθρων είχε στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη αλλά σήμερα υποστήριζε ότι είναι η αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι του. Συμφωνία Πρεσπών Χαρακτήρισε ως «κουτσή» τη συμφωνία των Πρεσπών, εστιάζοντας στα προβληματικά σημεία ως προς την ιθαγένεια και τη γλώσσα, καθώς και στην ανυπαρξία μηχανισμού εποπτείας της εφαρμογής της. Ως προς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφιστούν τώρα τα πρωτόκολλα, έκανε λόγο για λάθος που θα δικαιώσει τον αλυτρωτισμό.
«Δεν μπορεί να περιφρονούν τη συμφωνία, να καταπατούν βασικά στοιχεία της και να λες ότι εμείς τα ψηφίζουμε. Τώρα δεν μπορούν να κυρωθούν. Είναι αυτογκόλ από τα αποδυτήρια. Και δεν ξέρω πραγματικά γιατί το λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μου φαίνεται ιδεοληπτικό», είπε. Ελληνοτουρκικά Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε σε μία σειρά προκλήσεων, όπως ότι η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX το μισό κεντρικό Αιγαίο, ο Ερντογάν θέλει να βάλει μάθημα στα σχολεία τη «γαλάζια πατρίδα», αλλά και τα συνεχή υπονοούμενα για τη διχοτόμηση της Κύπρου. «Αν όλα αυτά εσείς τα θεωρείτε χαμηλής αξίας προκλήσεις, εγώ δεν τα θεωρώ. Καλό είναι που δεν έχουμε τις υπερπτήσεις, αλλά όλα αυτά δείχνουν ότι πολύ απλά ότι δεν άλλαξε στρατηγική η Τουρκία, αλλά κάνει τακτικισμούς», σχολίασε. Υποκλοπές Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, σημείωσε πως περιμένει την ενημέρωση της ανεξάρτητης αρχής, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό το νόμο του κ. Τσιάρα. Υπογράμμισε πως αυτό που αναμένει είναι η τυπική αιτιολογία για να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα, αφού την πραγματική αιτιολογία τη γνωρίζει και αφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ το 2021. «Μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Ψάχνω την τυπική αιτιολόγηση που το ΣτΕ τους καλεί να μου πουν για να συνεχίσω τον αγώνα μου και να πάνε εκεί που πρέπει αυτοί που έστησαν τέτοιο παρακράτος εν έτει 2024 στην Ελλάδα», σχολίασε. Πρωτοβουλία για τη γλώσσα Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ανδρουλάκης στην πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να καθιερωθεί με αίτημα στην UNESCO η 9η Φεβρουαρίου -ημερομηνία θανάτου του εθνικού μας Ποιητή Διονύσιου Σολωμού το 1857- ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Αφού ευχαρίστησε τους ανθρώπους που συνέβαλαν, όπως ο κ. Μπαμπινιώτης με τις προτάσεις του, κάλεσε τόσο τον Πρόεδρο της Βουλής όσο και τα υπόλοιπα κόμματα να τη στηρίξουν. «Τη θεωρώ μία πολύ σημαντική κίνηση διότι, κατ’ αρχάς, η γλώσσα μας είναι ο γενετικός κώδικας του πολιτισμού μας», υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη να επενδύσουμε στην ελληνομάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έκαναν κράτη της Ιβηρικής. «Είναι πολύ σημαντικό η γλώσσα μας να ταξιδεύει και τον αρχαίο και τον νεότερο πολιτισμό μας σε όλον τον κόσμο», κατέληξε. ΔΥΠΑ: Οι απευθείας αναθέσεις δεν έχουν τελειωμό Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση το θέμα των απευθείας αναθέσεων από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), πρώην ΟΑΕΔ, σε εταιρεία «φάντασμα» με ποσό ύψους 33.790,00 ευρώ. Όμως οι απευθείας αναθέσεις δεν έχουν τελειωμό. Πριν δύο ημέρες, με κοινή ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ΤΟΕΕ, ΤΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ), κατήγγειλαν ότι η Διοίκηση της ΔΥΠΑ έχει προβεί σε ακόμα πέντε απευθείας αναθέσεις προς την ίδια εταιρεία, όλες με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την επικοινωνιακή προβολή της ΔΥΠΑ. Η Νέα Δημοκρατία και το Μέγαρο Μαξίμου μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι όπου τα συμφέροντα που τη στηρίζουν κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού.’