Αρχική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 20 Μαΐου τα πιο σημαντικά γεγονότα

Σαν σήμερα 20 Μαΐου τα πιο σημαντικά γεγονότα

1825: Ο Παπαφλέσσας και οι λίγοι ηρωικοί πολεμιστές που είχε στο πλευρό του, πέφτουν μαχόμενοι κατά υπεραρίθμων Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ στο Μανιάκι της Μεσσηνίας.

1873: Δύο Αμερικανοί, οι Λιβάι Στράους και Τζέικομπ Ντέιβις, παίρνουν στα χέρια τους το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή τους: ένα ανθεκτικό παντελόνι από καραβόπανο που επρόκειτο να γίνει το δημοφιλέστερο ένδυμα όλων των εποχών, το μπλου τζιν.

1891: Πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια παρουσίαση του κινητοσκοπίου του Τόμας Έντισον.

1927: Ένας από τους πρωτοπόρους της αεροπλοΐας, ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση, από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Παρίσι.

1940: Οι πρώτοι κρατούμενοι καταφθάνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

1941: Αρχίζει η μάχη της Κρήτης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί καταφέρνουν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ από πολλές απόψεις, ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.

1965: Boeing 720-040Β των Πακιστανικών Αερογραμμών συντρίβεται καθώς πλησιάζει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου, σκοτώνοντας τους 121 από τους 127 επιβαίνοντες.

1978: Κεντρώο άνοιγμα του πραγματοποιεί η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το υπουργείο Συντονισμού. Μαζί του και ο έτερος βουλευτής των Νεοφιλελευθέρων, Παύλος Βαρδινογιάννης, ενώ ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ, αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών.

1983: Δημοσιεύονται για πρώτη φορά ιατρικές έρευνες σχετικά με την ανακάλυψη ενός νέου, θανατηφόρου ιού: ονομάζεται HIV και προκαλεί το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, το AIDS.

1989: Οι κινεζικές Αρχές προχωρούν στην επιβολή στρατιωτικού νόμου για να καταστείλουν τις αντι-δημοκρατικές διαδηλώσεις. Η κατάσταση θα κλιμακωθεί και θα καταλήξει στην τραγική σφαγή της πλατείας Τιεν Αν Μεν.

1996: Έγκλημα χωρίς προηγούμενο γίνεται στη Θάσο από τον 24χρονο φοιτητή Νομικής, Θεόφιλο Σεχίδη. Σκοτώνει με άγριο τρόπο τους γονείς, τον θείο, την αδερφή και τη γιαγιά του. Θα ανακαλυφθεί στις 9 Αυγούστου.