Ένα ευρύ φάσμα σημαντικών και επίκαιρων θεμάτων απασχόλησαν τις εργασίες της 18ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM), που διεξήχθησαν στην Μπράγκα της Πορτογαλίας, το διήμερο 15-16 Μαΐου, με συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων αποτελούμενης από τους βουλευτές, Φωτεινή Αραμπατζή, ως επικεφαλής, Χρήστο Γιαννούλη και Ελένη Βατσινά. Συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, η τρομοκρατία, οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και το μέλλον των χωρών της Μεσογείου και του Κόλπου, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα και τόνισε τις αδιαπραγμάτευτες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών, ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία. Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε την ανησυχία της για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη για  άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Για το Κυπριακό ζήτημα επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και ότι για να σημειωθεί πρόοδος, θα πρέπει η Τουρκία αφενός να σταματήσει να υπονομεύει το πλαίσιο του ΟΗΕ και αφετέρου να πάψει να υποκινεί την πολιτική προκλήσεων κατά της Κύπρου. Τέλος, κάλεσε τους συμμετέχοντες βουλευτές να εργαστούν για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, με σκοπό την ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο.

O κ. Γιαννούλης ανέφερε ότι η Ελλάδα διαμορφώνει το δικό της σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που διεθνώς παρουσιάζουν οι τεχνολογικές εξελίξεις. Είπε ότι το σύγχρονο ψηφιακό κράτος βασίζεται τόσο στις νέες τεχνολογίες και στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών του όσο και στον διοικητικό εκσυγχρονισμό του, μέσω απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την ίδια τη δημόσια διοίκηση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους τομείς της υγείας και της παιδείας, με το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών, τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η συνεχής βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών, για να επιταχυνθούν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία στη χώρα μας.

Η κ. Βατσινά υπογράμμισε τα οφέλη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης επισημαίνοντας ωστόσο τις προκλήσεις σε ηθικό, νομικό και κοινωνικό επίπεδο. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη πολιτικών και νομοθετικών παρεμβάσεων για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνοντας έμφαση στην ανάγκη θεσμοθέτησης αυστηρότερου ευρωπαϊκού και εθνικού πλαισίου που θα καθορίζει τους όρους και την έκταση χρήσης στο πεδίο των μεταβολών των εργασιακών σχέσεων.  Κατ’ επέκταση θα περιοριστεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος επαγγελματικής αντικατάστασης των ανθρώπων από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης και θα διασφαλιστεί η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.